ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській філармонії вшанують пам`ять Василя Барвінського

|

Львів’ян запрошують доторкнутися до високого музичного мистецтва. 20 лютого о 19:00 год у Львівській філармонії збереться Урочиста академія з нагоди 125-річчя з Дня народження видатного українського композитора, громадського діяча, ректора Вищого музичного інституту імені Миколи Лисенка Василя Барвінського. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Львівська музична академія імені Миколи Лисенка представить найважливіші твори композитора. Вступне слово урочисто виголосить музикознавець, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Любов Кияновська, у доробку якої понад 30 публікацій про Василя Барвінського.

«Ми хочемо вкотре привернути увагу львів’ян, суспільства загалом до цього імені. На кожен ювілей, кожні п’ять років ми, музиканти, вшановуємо ім’я цього композитора. Направду він вартий значно більшого – не лише професійної музичної уваги, а й, в першу чергу, городян. Він був починателем практично всіх найважливіших процесів у музичному русі. Його твори за життя видавалися у Німеччині, Франції, Японії і навіть в умовах «польської» Галичини, їх також видало українське радянське видавництво мистецтв у 1940 році, видавали за німецької окупації. Це свідчить про неабиякий авторитет цієї людини», – говорить Володимир Сивохіп.

Прелюдії для фортепіано Василя Барвінського виконає заслужена артистка України Оксана Рапіта. Також цей концерт прозвучить у вересні на відкритті Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти».

Камерно-вокальна творчість композитора буде представлена талановитими студентами Львівської національної академії імені Миколи Лисенка. Пролунають такі твори: «Місяцю князю» на слова Івана Франка, «Щаслива будь» на слова Богдана Лепкого, «Вечором в хаті» на слова Богдана Лепкого, «Я не піду за Яська», «Полетів бим на край світа», обробки лемківських пісень. 

Секстет для фортепіано, двох скрипок, альта, віолончелі та контрабаса виконають відомі львівські солісти та професори: Мирослав Драган (фортепіано), Василь Заціха (скрипка), Олег Лучанко (альт), Тарас Менцинський (віолончель), Назар Пилатюк (скрипка).

Наприкінці урочистої академії звучатиме «Молитва» для камерного оркестру у виконанні Львівського камерного оркестру «Академія» під диригуванням ректора музичної академії – Ігоря Пилатюка. Цей твір Василь Барвінський написав у Сибіру. Він підсумовує весь шлях його творчості.

«Його ім’я не забуте у нас в академії. Ця людина стояла у витоках сьогоднішньої музичної академії у тому вигляді, в якому ви її бачите. Саме в найтяжчі роки він став її ректором. Стільки, скільки зробив Василь Барвінський для розбудови академії, її структури, для залучення до викладання предметів відомих і надзвичайно знаних професорів-музикантів того часу. Ми просто не маємо права забувати таку особистість», – зазначає Ігор Пилатюк, ректор Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка.

Останні роки життя були трагічними для митця. Самого Василя Барвінського у 1948 році заслали на 10 років у мордовські табори, а його твори спалено на подвір’ї консерваторії за наказом партійного керівництва. У неволі в митця виник задум декількох творів, які, після повернення із заслання в 1958 p., були ним реалізовані. Це, зокрема, його «лебедина пісня» – Фортепіанний квінтет, з якого особливо популярною стала друга частина – «Молитва».

«Барвінського переслідували не тільки тому, що він був переконаним патріотом, а й через те, що це був українець, який утверджував національну культуру в світі. Те, що він вижив у таборах, безсумнівно, свідчить про унікальну силу духу. Йому було надзвичайно важко, але він весь час по пам’яті відновлював ті твори, які спалили. На тому він концентрувався і це давало йому силу життя. Частину творів врятували його численні учні. Хочу звернути увагу на те, що кожна нація вартує того, як вона вміє пошановувати своїх великих людей. Барвінський – дійсно велика людина України. Завтра у філармонії відбудеться концерт кращими силами музикантів», – зазначає Любов Кияновська, музикознавець, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *