ОСТАННІ НОВИНИ

Вугілля незабаром стане найбільшим конкурентом нафти - експерти

|

У найближчі п’ять років вугілля змагатиметься з нафтою за першість на ринку енергоносіїв. Про це йдеться у доповіді “World Energy Outlook 2012” Міжнародної енергетичної агенції, повідомляє УНН.

Як свідчать результати дослідження МЕА, споживання вугілля наразі зростає в усьому світі, навіть у країнах, які поставили собі за ціль скоротити викиди вуглецю, крім США, де сланцевий газ замінив вугілля.

“Частка вугілля у світовому енергетичному балансі продовжує зростати з кожним роком ,і якщо не відбудеться суттєвих змін в поточній політиці, вугілля наздожене нафту впродовж десяти років”, – йдеться у доповіді.

Згідно з даними МЕА, споживання вугілля стимулюватиметься зростанням попиту у Китаї й Індії в наступні п’ять років, а Індія обійде США і стане другим у світі споживачем енергії.

Відповідно до розрахунків МЕА, до 2017 року світ споживатиме 1,2 млрд тонн вугілля на рік, що дорівнює сьогоднішнім обсягам споживання енергії Росією і США. До 2017 року споживання вугілля досягне 4,3 млрд тонн, а нафти – 4,4 млрд тонн.

Нагадаємо, за даними Міненерговугілля, Україна наразі взяла курс на заміщення імпортного газу власними енергоносіями, зокрема вугіллям, обсяги видобутку якого активно нарощують.

“Цього року ми розраховуємо видати на-гора 85 млн тонн вугілля. Тобто ще 3–4 млрд кубів імпортного газу зможемо замістити вітчизняним вугіллям. Отже, збережемо для країни приблизно 1,5–2 млрд доларів. Також ми плануємо побудувати три підприємства з газифікації вугілля з використанням новітніх технологій, які вже випробувані в Європі й Китаї”, – зазначив Міністр енергетики Юрій Бойко.

Разом з цим, наразі уряд України планує модернізувати найбільш ефективні шахти задля нарощування темпів добування вугілля відповідно до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2012 рік” щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств, який прийнятий Верховною Радою.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *