ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували спеціалізоване обладнання для людей з особливими потребами

|

Сьогодні, 13 листопада, у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулась презентація тифлотехнічного обладнання (принтери зі шрифтом Брайля, розхідні матеріали, спеціалізоване програмне забезпечення), придбаного для «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами». Спеціалізоване обладнання було презентоване в рамках співпраці програми «Адресна Допомога» Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» та Національного університету «Львівська політехніка». Бюджет спільного проекту складає понад 600 тис. грн. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Цей проект, який Фонд розвитку України підтримав, – це проект, який є не лише важливим, але і унікальним в розрізі всієї України. У Львові налічується 1283 незрячі особи і цей деться лише про зареєстрованих. Це є особи, які вимагають особистісного підходу. Є звичайно програми державні, проте теж вартує сказати, що вже протягом кількох років ми маємо муніципальні ініціативи, які місто втілює задля допомоги власне цій категорії городян. Також варто наголосити, що ця праця була би не повна чи неповноцінна без діяльності громадських організацій, без людей небайдужих, які вказують нам орієнтир, підказують в багатьох випадках, що і як вартувало би зробити», – наголосив Василь Косів, заступник міського голови з гуманітарних питань.

«Сьогодні ми передаємо спеціалізоване обладнання в «Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. Унікальність  представленого сьогодні обладнання, а саме принтера Індекс Брайль, полягає в тому, що це високошвидкісний принтер, який може друкувати 800 сторінок за годину розміром формату А3, А4 з низьким рівнем шуму та високою якістю брайлівських точок. Це дає можливість протягом довшого часу використовувати надрукований матеріал людьми з вадами зору». – сказала Вікторія Миколаюк, керівник програми «Адресна допомога» Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

«Для батьків народження в сім’ї незрячої дитини – це вже шок, а коли вона досягає 7-річного віку, родину чекає ще одне випробування –  на довгих 12 років дитину відривають від батьків і везуть за сотні кілометрів в одну з шести шкіл-інтернатів для незрячих, які існують в Україні. Тому можливість друкувати підручники для незрячих діток допоможе соціалізувати цих дітей і не піддавати психологічним травмам», – каже Оксана Потимко, виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Довідка

Міжнародний день сліпих – Всесвітня організація охорони здоров`я призначила на 13 листопада. У цей день в 1745 році народився Валентин Гаюї — французький педагог, який заснував цілий ряд шкіл та підприємств для сліпих людей у Парижі та Санкт-Петербурзі. Він став першою людиною, яка створила подібні установи, оскільки до 18 століття в світі не було жодної школи для сліпих.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *