ОСТАННІ НОВИНИ

У 125 виборчому окрузі з вагомим відривом лідирує Лопушанський

|

Маніпуляція даними соціологічних опитувань набирає обертів в останній тиждень перед виборами. Яскравим свідченням цього є поширення в останніми  днями соціологічних опитувань, які суттєво різняться між собою.

 Для прикладу, сьогодні у інтернет-виданнях опублікували соціологію по 125 виборчому округу, до складу якого входять м.Самбір та Старосамбірський, Турківський і Сколівський райони. За даними компанії WestMarketingGroupу у 125 виборчому округу лідирує Ігор Пукшин.

«Використання імені маловідомих соціологічних компаній із «потрібними» соціологічними даними, обумовлене бажанням певного кандидата створити ілюзію у виборця, що саме цей кандидат і є лідером. Як правило, такі соціологічні дані розбігаються з дійсністю», – зазначив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Нагадаємо, що згідно з соціологічними опитуваннями  фахових компаній, опублікованих напередодні, на 125 виборчому округу лідирував з великим відривом Андрій Лопушанський. При цьому рейтинг Андрія Лопушанського коливався в межах 31-33% і відрив від Михайла Гички, який посідає друге місце у рейтингу, складав більше 13%. Окрім цього, згідно з даними експертів, рейтинг Андрія Лопушанського має зростаючу тенденцію.

Для порівняння, подаємо нижче соціологічні дані компаній «Рейтинг» та «АРРС»:

 Однозначним лідером електоральних симпатій по багатомандатному виборчому округу №125 (Старий Самбір) є ВО «Батьківщина». За це політичне об’єднання у разі проведення виборів найближчим часом готові проголосувати 42,2% опитаних, які мають намір взяти у них участь (загалом таких – 88%).

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

ВО «Свобода» підтримують 18,8%, «УДАР» – 17,8%. Рейтинги інших партій суттєво нижчі. Так, за «Нашу Україну» мають намір проголосувати 2,8%, партію «Україна – Вперед!» – 2,1%, Партію регіонів – 1,5%, КПУ – 0,6%. Інші партії підтримують загалом 3,2%. Кожен дев’ятий ще не визначився з симпатіями до політичних сил на виборах.

У розрізі районів ВО «Батьківщина» є лідером на всіх територіях округу. Найбільша підтримка у неї в Старосамбірському районі (49%), найменша – в Сколівському та Турківському районах (37-38%). Рейтинг ВО «Свобода» найвищий в Самборі та на Сколівщині, дещо нижчий – в інших двох районах округу (17-18%). 19-20% опитаних в Самборі, Сколівському районі, а також на Турківщині підтримують «УДАР» (тут ця партія займає другу сходинку рейтингу). Натомість в Старосамбірському районі підтримка партії В. Кличка дещо нижча – 15,0%.

На Сколівщині та Турківщині 5-6% підтримують «Нашу Україну».

Суттєвих відмінностей в рівні визначеності респондентів у розрізі територій не спостерігається.

Третина електорату «УДАРу» – молоді особи віком до 30 років. Натомість прихильники «Батьківщини» та «Свободи» переважно люди старші 50 років.

Найбільше тих, у кого вища освіта, знову ж таки серед прихильників партії В.Кличка, найменше – «Батьківщини». У структурі симпатиків «Батьківщини» помітна перевага жінок над чоловіками, натомість у структурі інших партій спостерігається гендерний паритет.

42% симпатиків «УДАРу» проживають у містах. Електорат інших прохідних партій не менше, ніж на 2/3 сільський.

Однозначним лідером електоральних симпатій по 125-виборчому округу серед кандидатів-мажоритарників є Андрій Лопушанський (Конгрес українських націоналістів). За Андрія Лопушанського готові проголосувати у разі проведення виборів найближчим часом 33,2% опитуваних, повідомляє АРРС.

За Михайла Гичку (самовисуванець) готові віддати свої голоси 18,2 %, за Андрія Тягнибока («Свобода») – 17,8%, за Ігоря Пукшина (самовисуванець) – 17,0 %,

Рейтинги інших кандидатів ще нижчі: Дмитра Шикітку («УДАР») підтримують 3,9%, в інших – менше 1%. Тих, хто ще не визначився з вибором, – 8,3%.

Аудиторія дослідження: населення Сколівського, Старосамбірського, Турківського районів та м. Самбір віком від 18 років і старші.

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів.

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником.

Помилка репрезентативності дослідження (для округу загалом): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,4%, для значень близьких до 30% – не більше 2,2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,5%.

Терміни проведення дослідження: 4-11 жовтня 2012 р.

Агенція РРС не працює з жодною політичною силою та жодним ймовірним кандидатом у народні депутати України. Дослідження здійснювалось в рамках проекту моніторингу на вибори до Верховної ради України 2012 з метою уникнення фальсифікацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *