ОСТАННІ НОВИНИ

Для регіональної мови потрібна підтримка 30 % населення – позиція робочої групи

|

Зміни до «мовного» закону, підготовлені робочою групою, передбачають, що для надання мові статусу регіональної не менш ніж 30% населення регіону повинні підписатися під відповідною пропозицією, яку розглядатиме Верховна Рада

Про це повідомив учасник групи, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремінь в інтерв´ю «Радіо Свобода», пишуть «Коментарі».

За його словами, зміни в мовній політиці вважаються змінами у внутрішній політиці, «а отже, їх може затверджувати тільки Верховна Рада». «І якщо 30% громадян хочуть зробити ту чи іншу мову регіональною, то ця пропозиція розглядається в обласній раді, потім обласна рада подає її до парламенту», – пояснив Кремінь.

«При цьому, якщо раніше для надання мові статусу регіональної потрібно було 10% людей, що говорять цією мовою на певній території, і бралися цифри з перепису населення, то тепер чітко визначено, що це має бути не менш ніж 30%, причому це повинні бути вживу зібрані підписи громадян України, що проживають на цій території», – додав він.

Також Кремінь повідомив, що робоча група розглянула також питання про концепцію державної програми підтримки української мови, «і якщо раніше Міністерство фінансів заперечувало проти видатків у 2013 році на цю програму, то на цьому засіданні представник міністерства зняв заперечення, і тепер десь 168 мільйонів гривень заплановано на виконання цієї програми. Ще більше планується виділяти з бюджету в 2014-му і 2015-му – понад півмільярда гривень».

Як повідомляли «Коментарі», 3 липня Верховна Рада України прийняла скандальний закон «Про засади державної мовної політики» «регіоналів» Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка. Закон передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

Цей документ викликав протести з боку опозиційних політиків, інтелігенції та простих громадян. Після цього була створена робоча група з доопрацювання «мовного закону», яку очолила віце-прем´єр-міністр з гуманітарних питань Раїса Богатирьова. Вчора Богатирьова повідомила, що група схвалила законопроект про зміни до закону про засади мовної політики і затвердила проект концепції програми розвитку української мови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *