ОСТАННІ НОВИНИ

Українці хочуть в ЄС, але не хочуть в НАТО

|

Більшість населення вважає, що Україні слід вступити в Європейський Союз (49% ) і до Єдиного економічного простору з Росією,   Білоруссю та Казахстаном (55%), причому серед прихильників вступу до ЄС 36% одночасно виступають за вступ до ЄЕП, а серед прибічників ЄЕП 40%  є  прихильниками й вступу до ЄС.  Динаміка громадської думки засвідчує, що за 5 років кількість прихильників вступу до ЄЕП зменшилася на 2%, а от підтримка вступу до ЄС зросла на 6.5%. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом “Деомкратичні ініціативи”.

За вступ до НАТО у квітні 2012 року висловилися 17% (дещо  менше, ніж у січні 2006 року, але на 3% більше, ніж наприкінці 2007).

У квітні 2012 року більшість українців вважали, що найкращий варіант забезпечення для України безпеки – це позаблоковий статус України (так вважають 42%) населення.  Вбачають забезпечення безпеки у військовому Союзі  з Росією та країнами СНД 26% населення, а у вступі до НАТО – 13%.  За 5 років,  порівняно з груднем 2007-го, на 11% зросла думка на користь  позаблокового статусу як шляху забезпечення безпеки, на 5% знизилась підтримка членства у військовому союзі з Росією та країнами СНД та на 6% – вступу до НАТО.

Нейтральний статус України має високу підтримку в усіх регіонах України: 34% – у Західному регіоні, 44% – у Центрі, 52% – на Півдні, 41% – на Сході. На Заході дещо більше тих, хто вважає найкращим варіантом членство у НАТО (38%), а на Сході – військовий Союз з Росією  та країнами СНД (43%).       

Питання вступу чи не вступу до НАТО поступово втрачає свою актуальність для українців: брати участь у референдумі щодо вступу до НАТО висловлювали готовність 73% у 2006 році і 59% – у  2012 році.

Водночас українці мало знають про НАТО. Зокрема, про основоположний принцип консенсусного ухвалення рішень знають 20% населення (щоправда, у 2007 було лише 14%). Серед тих, хто знає про принцип консенсусу в ухваленні рішень НАТО, істотно більший відсоток проголосували б на референдумі за членство України в НАТО (31%). Втім, навіть у цій групі «знаючих» 56% все ж вважають, що членство в НАТО може втягти Україну у військові дії.

Дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та  соціологічною службою Центру Разумкова з 30 березня по 4 квітня 2012 року. Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Опитування профінансоване коштом проекту UNITER.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *