ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати облради виступили проти передачі національних святинь Московському патріархату

|

Львівська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України та місцевих рад усіх рівнів щодо недопущення передачі Українській православній церкві (МП) національних святинь. “За” таке рішення проголосувало 78 депутатів.

У зверненні йдеться:

«Вилучаючи пам’ятки архітектури й історії з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, автори законопроекту піклуються не про права релігійних організацій, а про інтереси апологета політичного режиму іншої держави, відкривають можливості для приватизації цих шедеврів як іноземними структурами, так і фізичними особами.

Перлини історичної спадщини мають належати виключно Українській державі та можуть надаватися Церквам і релігійним організаціям у безоплатне користування. Це – пам’ятки нашої історії та культури, це – знаки й символи, які мають ідентифікаційне значення для всієї України!

Таким чином, законопроект № 9690, зареєстрований групою народних депутатів із фракцій більшості у Верховній Раді України, не відновлює справедливості стосовно релігійних організацій України, а навпаки, загрожує збереженню духовно-культурних цінностей України, громадянській згоді в країні, суверенітету нашої держави, відкриває широкі можливості для зловживань і тому не має права на існування. Закликаємо міські та обласні ради всієї України прийняти звернення, які засуджують антидержавний законопроект, і своєю державницькою позицією захистити національні святині».

Нагадаємо, 12 січня 2012 року народні депутати України Деркач А. Л., Горбаль В. М., Шенцев Д. О., Голуб О. В., Гриневецький С. Р. та Рибаков І. О. зареєстрували у Верховній Раді України (реєстраційний № 9690) проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об`єктів культурної спадщини релігійним організаціям)”. Законопроект передбачає, з-поміж іншого, вилучення з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, більше 130-ти об’єктів історико-культурного надбання України, у тому числі передачу Українській православній церкві (Московського патріархату) цілісних майнових комплексів Києво-Печерської лаври та Почаївської лаври, а також Богоявленського монастиря і собору Святого Миколи в Кременці.

У Львівській облраді натомість заявили, що автори законопроекту вбачають його мету у «відновленні права релігійних громад на майно, яке ними використовувалось, та забезпеченні виконання міжнародних зобов’язань України», а насправді ж загострюють міжконфесійний конфлікт і закладають міну в підвалини громадянського миру в державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *