Львівська делегація вшанувала місця пам’яті Михайла Вербицького у Польщі

|

Делегація Львівщини, зокрема представників Об’єднання товариств депортованих українців, спільно з представниками львівської обласної влади у неділю, 4 березня, відвідали колись українське село Млини, що на території сусіднього Підкарпатського воєводства Республіки Польща, щоб з нагоди 197-х роковин від дня народження творця мелодії Українського національного гімну композитора о. Михайла Вербицького гідно вшанувати його пам`ять.

У Пантеоні на могилі видатного сина України Панахидою, яку відслужили 5 місцевих та прибулих з України священиків разом з хористами з міста Стрия на Львівщині усі присутні помолились за упокій його душі.

До надмогильного пам’ятника о. М.Вербицькому урочисто були покладені в українських і польських національних барвах вінки і кошики квітів від Генерального консульства України у Любліні, львівських ОДА і обласної ради, маршалка і воєводи Підкарпатського воєводства, керівництва сусіднього з Млинами Яворівського району Львівщини, місцевого староства і ґміни. Пам`ять славного сина надсянської землі також вшанували вінки від почесних консульств України у Перемишлі і Ряшеві, українських громадських організацій Перемищини, Об’єднання «Закерзоння» зі Львова.

Офіційні урочистості у Пантеоні на могилі о. М.Вербицького, при вході до якого майоріли державні прапори України, Польщі та Європейського Союзу, завершились виконанням державних гімнів обох сусідніх держав.

Наступним місцем, де проходили урочистості, була вщерть заповнена, гарно відреставрована старовинна (з 1740 року) дерев’яна церква, у якій понад 14 років до останнього дня свого земного життя служив о. М. Вербицький.

З словами, сповненими християнської доброти, щирих прагнень до тісної співпраці і взаємного порозуміння між сучасними поколіннями українців і поляків, там до присутніх промовляли отці Богдан Степан і Євген Попович, консул Генерального консульства України у Любліні  Сергій Дериза, народний депутат України Володимир В’язівський, маршалок Підкарпатського воєводства Мирослав Карапита, депутат Львівської обласної ради Остап Стахів, керівники Яворівщини Микола Романюк та Іван Карпа, війт місцевої ґміни, голова Об’єднання «Закерзоння» Володимир Середа. Представниця Підкарпатського воєводи зачитала привітання воєводи пані Малґожати Хомик.

На закінчення урочистостей  у вщерть заповненій церкві у Млинах вперше за повоєнні роки так велично прозвучали твори великого композитора у виконанні стрийських співаків і хору «Аколада» яворівської музичної школи ім. М. Вербицького.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *