ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові щодня контролюють, як укладено трудові відносини

|

У Львові тривають заходи з легалізації найманої праці та детінізації зарплати. Відтак, кількість легалізованих працівників у Львові щороку зростає. Як повідомили у відділі праці ЛМР, минулого року у місті було легалізовано майже у п’ять разів більше найманих працівників у порівнянні з 2010 роком. У 2012 році вже оформлено 68 працівників. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Як зазначила начальник відділу праці ЛМР Катерина Рибачок, протягом 2011 року було оформлено 624 працівників шляхом легалізації. Для порівняння, у 2010 році було легалізовано працю 128 працівників. У 2012 році вже оформлено 68 працівників, обстежено 58 об’єктів.

За інформацією Державної інспекції праці в Львівській області, у Львові та  області регулярно проводиться вивчення наказів про укладення трудових договорів та наявність цих договорів, заяв працівників, перевірка трудових книжок із метою легалізації найманої праці на підприємствах та інших організаціях.

«Державна інспекція праці бореться з проблемами щодо контролю у частині оплати праці та дотримання мінімальної гарантії з оплати праці. Щоденно здійснюється контроль при кожній перевірці щодо укладення трудових відносин. Такий контроль відбувається на всіх підприємствах, установах, організаціях, які перевіряються, а також у фізичних осіб.

Проводиться вивчення наказів про укладення трудових договорів та наявність трудових договорів, заяв працівників, перевірка трудових книжок. При проведенні перевірок ми іноді стикаємось з такими ситуаціями, коли працівник допущений до роботи, виконує роботу, працює більше 5 днів, але не має ні наказу про прийняття на роботу, ні заведеної трудової книжки.

При перевірках у фізичних осіб на підприємствах виявляється, що трудові договори заміняються цивільно-правовими  договорами. Фактично працівник працює у п’ятиденному робочому режимі, передбачена виплата матеріальних нагород, але це не є трудовим договором. Є випадки, коли фізичні особи укладають трудові договори, але вони не реєструються в центрі зайнятості. Коли виникає потреба у видачі певних довідок, отримання кредитів чи субсидій, виявляється, що працівник не є оформлений і не перебуває в трудових відносинах. Відповідно, такий працівник є соціально незахищений у суспільстві.

Найбільше незареєстрованих працівників зосереджено у сфері будівництва, де укладають цивільно-правові договори. Такі ж проблеми є і в сфері торгівлі, сфері надання послуг», – розповідає начальник першого відділу контролю за додержанням законодавства, заступник Головного державного інспектора праці у Львівській області Любов Лєсна.

Нагадаємо, протягом 2011 року у Львові було здійснено 2356 виїзних обстежень на підприємства, у яких наявні порушення та керівники яких ігнорують запрошення на засідання районних комісій.

У результаті таких обстежень виявлено ряд порушень у частині оформлення працівників на роботі відповідно до норм чинного законодавства України. Так, протягом 2011 року виявлено 677 неоформлених працівників на 697 обстежених підприємствах. Із метою виведення заробітної плати «з тіні», ліквідації фактів виплати заробітної платні «у конвертах», забезпечення соціального захисту громадян та підвищення добробуту населення з керівниками підприємств проводилась роз’яснювальна робота щодо наслідків та відповідальності, які настають за ці порушення.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *