ОСТАННІ НОВИНИ

У Дніпропетровську не знають, як «прикрутити» голову пам`ятника Шевченку

|

Міська влада «зламали» голову як відновити «обезголовлений» пам`ятник Кобзареві, що підноситься над самим мальовничим місцем у Дніпропетровську
День святкування 235-річчя Дніпропетровська пам`ятник Шевченку, розташований на Монастирському острові, що стоїть посеред Дніпра, зустрічав в буквальному сенсі без голови. Справа в тому, що постамент під пам`ятником, споруджений понад півстоліття тому, дав крен на 6 см і ремонтувати його взялися чомусь в акурат перед знаменною датою. Ось тільки закінчити ремонт і до цього дня не можуть.
Управлінням культури міськради був замовлений проект з реконструкції пам`ятника, а потім право на капремонт було передано Жовтневому райвиконкому, на балансі якого і перебуває статуя Кобзаря. Однак реконструювати постамент виявилося можливим тільки при демонтажі фігури з нього, і саме це і стало основною «головним болем» для чиновників і виконавців цієї благородної місії. Для дослідження «нутрощів» пам`ятника було демонтовано голову, однак те, що побачили фахівці, змусило докорінно змінити запланований хід робіт. Справа в тому, що голову демонтували, розрізаючи товстий чавун болгарками протягом трьох тижнів. У результаті виявилося, що всередині Шевченко заповнений бетоном, з арматурою. Сенс різання його на частини відпав, так як це зайняло б як мінімум 2-3 місяці.
Виготовлення нового пам`ятника, за попередніми даними, «потягнуло» б на 2 млн. гривень, однак ця ідея дуже обурила мера Дніпропетровська Івана Куліченка, присутнього на нараді з цього питання, оскільки він вважав неприйнятним знищення існуючої культурної цінності.
Після проведення зондаж було прийнято рішення розрізати фігуру на «легкотравний» елементи, які можна демонтувати на майданчику поруч з пам`ятником, почистити від фарби тут же, на місці, відремонтувати постамент, зібрати 56-тонну фігуру і встановити її по-новій. Однак нововиявлені обставини «потягнули» за собою подальші проблеми. Як розповів порталу «Дніпропетровськ. Коментарі» головний інженер проекту Володимир Смоляр, для зняття фігури з постаменту необхідний 100-тонний кран, а пропускна здатність пішохідного мосту, що веде на острів і хиткого навіть під ногами прогулюються по ньому городян, складає всього лише 15 тонн.
У підсумку, 21 жовтня Жовтневий райвиконком уклав договір про проведення реконструкції і, за словами голови Жовтневого ради Дніпропетровська Вікторії Лукашової, було виділено 450 тисяч гривень – так званий «аванс» з необхідних, як виявилося, 2,5 млн. гривень. За оцінками будівельників, за наявності повного фінансування, роботи можливо закінчити за два тижні. Однак, за словами Смоляра, «за фактом фінансування ще не було як такого. Чекаємо грошей, щоб почати роботу. У нас же як? Від сесії до сесії живемо весело ».
«Тривале» споглядання обезголовленого Шевченко початок, як завжди, породжувати хвилю чуток серед городян. Мовляв, саме тіло встановленого незабаром після смерті Сталіна 1956 пам`ятника належало «батька всіх народів», а голова Шевченка була змонтована при його установці. Втім, реконструктори спростовують дані припущення, оскільки збереглися фото, на яких відображено, як фігура відливалася на заводі ім. Леніна і перевозилася через Мерефо-Херсонський міст і опускалася на острів за допомогою ж / д крана.
А оскільки «відмотати» реконструкцію в тій же послідовності можливим не представляється, а величезна сума на реконструкцію навіть у найсприятливішому випадку навряд чи буде виділена до холодів. Тому городяни, мабуть, ще не скоро побачать оновлений пам`ятник Шевченку.
«Дніпропетровськ. Коментарі»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *