ОСТАННІ НОВИНИ

Подорожчання пального неминуче, вважають експерти

Львівський портал

|

Якщо уряд не зробить кроки з підтримки українських нафтопереробних заводів, галузь може очікувати зникнення, а споживачів – підвищення цін на паливо. Про це заявляють експерти, які коментують пролонгування розслідування Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо імпорту в Україну нафтопродуктів

Нагадаємо, що минулої весни ситуація в українській нафтопереробній галузі наблизилася до критичної позначки. Імпортне паливо зайняло половину ринку нафтопродуктів. Після півроку ситуація лише погіршилася: на частку імпортерів тепер припадає порядку 60% ринку світлих нафтопродуктів. Це призвело до зниження обсягу переробок вітчизняними НПЗ, деякі з яких або припинили, свою роботу, або готуються до її зупинки.

«Причина того, що відбувається дуже проста. НПЗ в Росії та Білорусі отримують нафту за нижчими цінами, ніж наші заводи. В результаті вони займають наш ринок. Тим часом, Україна свій ринок від експансії іноземного палива не захищає», – зазначає головний редактор професійного тижневика «НефтеРынок» Олександр Сіренко.

Розслідуванням «паливної проблеми» Міжвідомча комісія займається з січня, але поки безрезультатно. Як відзначають експерти, за відсутності власного виробництва держава втрачає можливість згладжувати цінові стрибки на паливо. Адже виробники значно охочіше йдуть на переговори з урядом, ніж імпортери. Отже, втративши свою промисловість, Україна буде приречена на постійне зростання цін.

«На жаль, ініційовані урядом розслідування на початку року зайшли в глухий кут, – говорить Олександр Сіренко. – Хоча очевидно, що на українському ринку має бути паливо власного виробництва. У нас для цього є всі можливості: якщо ми бачимо, що завод розвивається, так давайте приберемо йому ПДВ на ввезення устаткування, ПДВ на сировину. Якщо нічого не робити, то ми прийдемо до власної нафтопереробки на рівні 20 відсотків. А якщо не працюють підприємства – не працює і економіка».

Олександр Гудима, член комітету Верховної Ради з питань ПЕК, каже, що прогнозувати повну зупинку вітчизняних НПЗ складно, проте така ймовірність існує.

«При скороченні виробництва в Україні постраждають не тільки НПЗ, а й споживачі, які будуть змушені купувати низькоякісний бензин», – зазначає директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

На думку експертів, згортання роботи нафтопереробного комплексу може поставити в складне економічне становище десятки тисяч людей, безпосередньо задіяних у паливній індустрії, а також членів їх сімей.

 

Comments.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *