ОСТАННІ НОВИНИ

Між Києвом та провінцією прірва у рівні життя

Львівський портал

|

Різниця в рівні життя між Києвом і кількома великими містами з одного боку і всією іншою країною з іншого перетворюється в прірву. Як пише Кореспондент, звернути зі шляху держав третього світу Україні може допомогти лише тотальна децентралізація.

Оцінюючи різницю в якості життя населення Києва, міст-мільйонників і провінції, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода приходить до невтішних висновків.

“В Україні є і Європа, і Азія, і Африка. І все це в одній країні”, – заявив Корреспонденту експерт. Під Європою він має на увазі Київ, під Азією – індустріальний Схід. Тему української Африки Борода делікатно обходить.

Але якщо подивитися на рівень ВВП на душу населення в різних регіонах, Африка виявляється сама собою. Так, у Києві цей показник у шість разів вищий, ніж у Тернопільській або Закарпатській областях. А середня зарплата відразу в десяти регіонах країни, переважно західних та центральних, не дотягує до $ 250, хоча в столиці вона майже дорівнює $ 500. І цей тотальний розрив між центром і околицями з року в рік лише посилюється.

Як пише видання, яскраво виражений розподіл на багатий центр і злиденну провінцію – це шлях країн, що розвиваються, таких як Китай або Росія. Ці держави виглядають як привабливі ринки, нарощують свій вплив, але плодами їх успіхів користується мінімальна частина населення.

А ось в успішних і комфортних державах ЄС, за словами директора аналітичного центру Асоціації міст України Володимира Пархоменка, регіональний розрив не так помітний. І тому офіційному Києву було б доречніше розвивати провінцію, ніж повторювати помилки Москви або Пекіна.

Середня зарплата в Україні, за даними Держкомстату за перше півріччя 2011-го, коливається на рівні 2490 грн. ($ 311). Але лише п`ять регіонів країни – столиця, Київська, Луганська, а також Донецька і Дніпропетровська області – можуть похвалитися тим, що в них середня зарплата вища від цієї цифри.

Зате відразу в десяти областях західного і центрального регіону цей показник не дотягує навіть до 2 тисяч гривень ($ 250). При цьому у Києва особливе місце – він незмінно перший в подібних рейтингах. Сьогодні тут в середньому отримують $ 475. Тетяна Рибчинська, керівник напрямку Інформаційні послуги з винагород консалтингової компанії Hay Group, каже, що столичні зарплати на 35% вищі, ніж в будь-якому з українських регіонів.

Це й не дивно: Київ не лише адміністративна, а й фінансова столиця. Тут розташовані майже всі головні офіси великих вітчизняних компаній і іноземних представництв. Річний бюджет одного лише Києва торік дорівнював 14,65 млрд грн – це сумарний бюджет шести областей (Львівської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької, Донецької та Луганської).

Крім того, на головне місто України припадає половина всіх іноземних інвестицій, що надійшли в країну за всю її історію, – на 1 липня ця цифра дорівнювала $ 23,4 млн. За даними Держкомстату, найближча суперниця Києва – промислово розвинена Дніпропетровська область – отримала в три рази меншу частку (16%). А основна частина країни, 19 областей, задовольнялися 0,1-2,0% від загального потоку грошей закордонних інвесторів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *