ОСТАННІ НОВИНИ

Книговидання в Україні можуть поставити на коліна

Львівський портал

|

Книговидавці б’ють на сполох – новий Проект Закону України «Про національний культурний продукт», який пройшов перше читання у Верховній Раді, може поставити на коліна цілу галузь українського книговидання. Про це під час прес-конференції повідомила головний редактор видавництва «Старого Лева» Мар’яна Савка.

Вона розповіла, що поданий на розгляд парламенту народним депутатом В’ячеславом Кириленком і проголосований нардепами в першому читанні Проект закону про національний культурний продукт був несподіванкою для книговидавців. Адже жодних громадських слухань та обговорень, жодних круглих столів з цього приводу не проводилось.

«Ми, видавці, люди, які створюють національну культуру багато років, опинилися перед загрозою існування нашої галузі. Мене вразило те, що це сталось раптово, миттєво, як сніг на голову. Створення закону відбулось без жодних слухань, без обговорень з фахівцями галузі. Прочитавши цей закон, ми вжахнулись. Там багато речей, які суперечать не лише фаховим питанням, але й здоровому глузду. Цей закон треба взагалі скасувати», – зазначила М.Савка.

Основним і негативним моментом даного проекту, який викликав бурю емоцій у видавців – це сертифікація книг. Згідно з новим законом, сертифікація має бути трьох рівнів: базова, середня та вища.

«Це означає, що відповідно кожна категорія видавництв платитиме різний податок: найбільше платитиме базова, найменше – вища. Тобто, якщо в Україні щороку виходить 20-24 тис книг, тоді якою має бути завантаженість цих комітетів, які опрацьовуватимуть і сертифікуватимуть ці книги? Це призведе до неймовірного хаосу у бухгалтерії. Власникам книгарень доведеться подвоювати свої кадри, аби розібратись у бухгалтерії. Схожа ситуація була у 2004 році, коли нечіткість закону призвела до того, що багато книгарень закрилось без з’ясування обставин. Тоді ми опинились у великій прірві, з якої вибрались далеко не всі.

», – зауважила головний редактор видавництва «Старого Лева».

«За новим законопроектом «Про національний культурний продукт», чим вищого ґатунку книгу хоче зробити видавець, тим в нижчу категорію він потрапляє. Відповідно, у нього буде менше пільг. Тобто, хто друкуватимете на дешевому газетному папері – потрапить у вишу категорію, той хто прагне зробити якісніший продукт – у нижчу категорію, він платитиме більше. Книговидавців це обурює», – додала президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

На думку О.Коваль, цей законопроект постав з того, що буцімто через неоподаткування видавців виникає 200 млн грн збитків на рік. «Як на мене, це досить сумнівна сума. Поки вони не підтвердять цю суму, я й надалі не віритиму. По-друге – вимірювати грошима ці суми пільг просто недоречно, оскільки український ринок книг перебуває у глибокій депресії, а заходи, які якось його розворушують, не можна назвати збитками, а тільки допомогою», – зауважила вона.

Зі свого боку генеральний директор Літературної агенції “Піраміда” Василь Гутковський додав, що йому не подобається у новому проекті закону про національний культурний продукт ще й той момент, що він є виключно декларативний. «Перше, що мені не подобається, це виключна декларативність цього закону. Якби там було закладено 1 млрд на закупівлю книжкового продукту до бібліотек України, тоді таке я розумію, а тут що? Самі декларації, які нічого не дають», – наголосив він.

«На сьогодні діє закон «Про підтримку українського книговидання», де український видавець звільнений від ПДВ і додатку з доходу до 2015 року. Але нещодавно з’явився закон «Про національно-культурний продукт», який мене не те що обурив, а десь поставив перед фактом кидати книговидавництво взагалі», – додав В.Гутковський.

Окрім того, до абсурду доводить й той факт, що згідно з новим законом неможливо буде співпрацювати з іноземними художниками та редакторами, оскільки це розцінюватиметься як неукраїнський національний продукт, бо ці люди не є громадянами України.

Аби не допустити краху української книговидавничої галузі, львівські видавці обіцяють усіляко протидіяти новому закону. Більше того, вони збираються провести під час «Форуму видавців» круглий стіл, присвячений цьому законопроекту та проблемам книжкової галузі і запросити на нього представників влади, депутатів, зокрема і самого В.Кириленка, який виступив ініціатором даного проекту. За результатами круглого столу, книговидавці планують передати нардепам через місцевих депутатів свої напрацювання та пропозиції, аби вони були додані до закону про національний культурний продукт.

Фото ZN.UA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *