ОСТАННІ НОВИНИ

Евакуатори знову поза законом. Чи цього разу надовго?

Львівський портал

|

Услід за київською перемогою над всюдисущими евакуаторами, свято прийшло і на львівські вулиці. Якщо вірити начальнику управління транспорту Львівської міськради Миколі Шкургану, починаючи з 25 лютого, не було евакуйовано жодної автівки у нашому місті.

Цю ж інформацію підтверджує прокурор міста Андрій Палюх. За його словами, відповідно до наказу керівника ДАІ Львова Богдана Мисака, працівники муніципальної дружини більше не мають права евакуйовувати автомобілі.

Зрештою, якщо бути точнішими, вони й не мали такого права ніколи. Натомість, відповідно до функціональних обов’язків, були змушені підпорядковуватися рішенням виконавчого комітету. Відтак впродовж двох років «чесно косили» гроші з порушників паркування, а згодом (відповідно до іншого рішення виконкому) з порушників благоустрою та поповнювали міську скарбничку. Власники авто обурювалися на активність муніципалів, а декотрі навіть намагалися відстояти своє порушене право на авто власність у судах. Прокуратура міста час від часу також нібито видавала на гора протести на рішення виконкому. Утім, як зараз стверджують громадські активісти, котрі від початку намагалися довести незаконність евакуаторів, прокуратура лише сприяла фантазії міських чиновників. Так одне за іншим з’являлося три рішення виконкому – різних за назвами та однакові за суттю, які оформляли у певні рамки діяльність евакуаторів у місті.

Як запевняє Андрій Палюх, хтось з чиновників повинен таки відповісти за незаконні рішення. За його словами, оцінка цим діям буде надана після рішення суду. «Прокуратура накладала протест на рішення виконавчого комітету щодо евакуації, але одразу приймалося інше рішення виконкому. Ми чекаємо правової оцінки суду. Також буде вивчено питання щодо повернення коштів, які отримувало ЛМК «Муніципальна дружина» за евакуацію автомобілів вже після вступу у дію закону України щодо внесення деяких змін в законодавчі акти відносно вдосконалення безпеки дорожнього руху 17 листопада 2008 року», – стверджує пан Палюх.  

Натомість начальник управління транспорту Микола Шкурган не лише не вважає себе винним у порушенні певних норм законодавства, а фактично вже зараз заявляє, що й тепер не зважатиме на нові постанови Кабміну. Він твердо переконаний, що евакуатори є єдиним благом, завдяки котрому вдавалося наводити сякий-такий лад на вулицях міста. Більше того, пан Шкурган вірить, що норми законодавчих актів, які забороняють роботу евакуаторів, буде рано чи пізно переглянуто. «Чому ніхто не зважав на порушників правил дорожнього руху? Насправді постанова Кабміну, за якою забороняється робота евакуаторів, захищає інтереси лише 10% населення Львова, яке їздить на машинах, а хто думає про інші 90%. Евакуатори працюють в цілому світі. Без них на наших дорогах буде хаос», – каже М.Шкурган. Чиновник запевняє, що 80% львів’ян дотримуються думки про необхідність застосування евакуаторів.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно вдосконалення регулювання відносин в діяльності забезпечення безпечного дорожнього руху», який вступив у дію 17 листопада 2008 року, функції щодо евакуації автомобілів покладено на ДАІ.

Процедуру тимчасового затримання, зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках та їх повернення визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1102 «Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках». Постановою КМУ від 11 лютого 2009 року щодо внесення змін до попередньої постанови, евакуацію передбачено, якщо транспортний засіб створює значні перешкоди дорожньому руху — робить неможливим рух транспортних засобів проїзною частиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *