ОСТАННІ НОВИНИ

Водіям-штрафникам нараховуватимуть бали за правопорушення

Львівський портал

|

Уряд розробив порядок нарахування штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Про це повідомила «proUA» прес-служба Кабінету Міністрів.

Законопроект, що містить відповідні зміни до законів “Про міліцію” та “Про дорожній рух”, уряд схвалив на своєму засіданні 27 грудня. Відповідно до порядку, кількість штрафних балів визначають з урахуванням характеру правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, 5 штрафних балів нараховують за перевищення водіями встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками.

7 штрафних балів водій отримуватиме за порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині. Таку ж кількість балів нараховують за керування транспортним засобом без номерного знака або без талона про проходження державного технічного огляду.

10 балів нараховують за перевищення водіями встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш ніж на 50 кілометрів на годину, ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, міліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями, а так само за порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху. Стільки ж балів встановлюється за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

За порушення правил дорожнього руху, що спричинили створення аварійної обстановки, та за невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку, нараховуватимуть 15 балів. У разі залишення водіями місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні, нараховують 20 балів.

Найбільшу кількість балів нараховуватимуть за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння – 25 балів, за повторне керування автомобілем у такому стані водії отримуватимуть 30 штрафних балів.

Відомості про нараховані водієві транспортного засобу штрафні бали вноситимуть до автоматизованої інформаційної системи реєстрації, обліку та контролю транспортних засобів, їх власників та правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та ідентифікуються на талоні до посвідчення водія, на якому нанесений відповідний носій ідентифікаційних даних (магнітна смужка, мікросхема тощо), який одночасно можна застосовувати як платіжну картку для сплати штрафів.

Якщо водій у п’ятнадцятиденний термін з моменту набрання законної сили постанови про накладення адміністративного стягнення сплатив штраф, сума нарахованих балів за це правопорушення зменшується на два бали. Якщо ж протягом року з дня вчинення правопорушення водієві нараховано 30 і більше штрафних балів, він зобов’язаний упродовж тридцяти днів скласти теоретичний іспит з перевірки знань правил дорожнього руху. Водія, який тричі не склав іспит, можуть допустити до чергового іспиту лише після прослуховування теоретичного курсу з правил дорожнього руху.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *