ОСТАННІ НОВИНИ

Евакуація транспортних засобів у Львові незаконна?

|

Евакуація транспортних засобів у Львові проходить незаконно, з порушенням цілої низки правових норм Конституції України. Відповідно до ст. 41 КУ, кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. І ніхто не може бути позбавлений права приватної власності, бо воно є непорушним. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції наголосив голова правління ГО “Громадянське суспільство» Володимир Сольський.

За словами В Сольського, згідно з Цивільним Кодексом, власник має право користуватись та розпоряджатись своїм майном на власний розсуд. «Діяльність власника може бути обмежена, припинена чи допущеними до користування його майном можуть бути інші особи лише у випадках та порядках, встановлених законом, а не іншими нормативно-правовими чи регуляторними актами», – зазначив він.

Він переконаний, що таке примусове переміщення транспортних засобів у Львові є абсолютно незаконним, бо не може бути регульованим рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради. «Це повинно здійснюватись у виключно правовому полі, згідно до вимог чинного господарства та в жодному випадку не за кошт правослухняних автовласників», – переконаний він.

Натомість, за словами правника Романа Ларіонова, муніципали порушують закон ще й тим, що протокол про порушення благоустрою вони не складають, а відтак ніхто не складає схеми й самого правопорушення. «Працівники ЛКП «Комунальна дружина» підписують лише акт огляду примусового переміщення транспортного засобу», – наголосив він.

Правник також повідомив,що суд задовольнив перший позов автовласника, у якого незаконно евакуювали авто. За його словами, суд зобов’язав повернути автовласнику кошти за безпідставну евакуацію його авто. Про те, який випадок і у якому суді це сталось, журналістів не повідомили, мотивуючи це «недопуском тиску на працівників Феміди».

А на запитання кореспондента «Автопорталу», чи можна виправдати дії муніципалів стосовно злісних порушників паркування, відповіли: «Ні. Евакуація транспортних засобів – це негативна практика, яка невідомо звідки запозичена. Існують інші можливості, які оминають порушення права власності. На жаль, про які саме інші методи йшла мова, невідомо.

Нагадаємо, що автомобілі евакуйовують згідно з рішенням виконкому Львівської міської ради про порушення правил зупинки та стоянки і класифікують як порушення благоустрою в місті. У середньому за місяць на штраф-майданчики Львова потрапляє 400 – 500 машин. Аби забрати авто зі штраф-майданчику, необхідно викласти як мінімум 281 гривню. Загалом, у місті функціонує п’ять евакуаторних машин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *