Влада міста розробила концепцію розбудови у Львові соціального житла

|

Львівська міська рада спільно з інститутом архітектури НУ «Львівська політехніка» розробили концепцію регіональної програми формування фонду соціального житла у Львові. Програма передбачає забезпечення молодих людей, пільговиків, соціально незахищених некомерційним житлом. Про це сьогодні повідомив завідувач кафедри архітектурного проектування ІА НУ «Львівська політехніка» Ігор Гнесь.

За його словами, некомерційне житло складатиметься із двох типів, які відрізнятимуться за різним рівнем комфорту, різною вартістю й соціальним статусом – доступне та соціальне.

«Ці два типи житла відрізняються тим, що «доступне житло» будується за державні субсидії, пільгові іпотечні кредити. Далі передається споживачам за умови сплати ними першого стартового капіталу (від 0-20%), а потім сплачується кредит під невеликими відсотками протягом 20-50 років. А «соціальне житло» – це житло, яке будується за кошти міського чи державного бюджету, є державною власністю й надається безоплатно найбіднішим верствам населення. Таке житло не можна буде приватизувати, продати, передати в спадок, тощо», – розповів Ігор Гнесь.

Соціальне житло буде максимально економічним, воно розраховане на забезпечення певного санітарно-гігієнічного мінімуму й за рівнем комфортності поступається доступному житлу. Ці житлові масиви будуть розбудовувати на периферії, новоосвоюваних територіях та пропорційно з комерційними, щоб інтегрувати бідне населення із заможнішим. І як поінформував журналістів І. Гнесь, квартири такого характеру будуть маломірками, бо їх оптимальна забудова сягатиме 4 поверхів, а загальна площа для сім’ї на одну особу становитиме 23-24 квадратних метри, для 2-х осіб 33-35 м кв., для 3-х – 44-46 м кв., 4-х – 54-56 м кв., 5-ти – 64-67 м кв., 6-ти – 74-78 м кв. Загалом у Львові заплановано збудувати понад один мільйон квадратних метрів соціального житла. Вартість одного квадратного метра такого житла становитиме 500 доларів США.

Соціальні будинки планують звести на ділянках у Рясному-2, у районі Підголоско й вулиці Роксолани, що на Левандівці. Водночас начальник управління архітектури Юрій Криворучко зауважив, що будувати будинки такого типу є кому, однак немає на це додаткових коштів, тому невідомо, коли реалізуєтьсяця концепція. І для початкуїї потрібно ще винести на затвердження сесії міськради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *