ОСТАННІ НОВИНИ

Тепле питання

Галина ЖАГАЛЯК, «Львівський портал»

|

Існування централізованої системи теплопостачання Львова під загрозою.

Це зовсім не нове для львів’ян твердження ще раз підтвердило соціологічне дослідження, яке провів Український центр вивчення громадської думки «СОЦІНФОРМ».

Опитування показало, що середньостатистичний львів’янин, якому постійно втлумачують, що він живе у європейському місті, абсолютно логічно почав вимагати європейських послуг. Зрозумівши, що потуги чиновників спрямовані аж ніяк не на забезпечення тепловим комфортом його скромного помешкання, він вирішив допомогти собі сам. За даними «СОЦІНФОРМУ» 66 відсотків львів’ян дійшли висновку, що краще самим встановити автономне опалення, аніж сподіватися на покращення централізованої системи. Цікаво, що більшість опитаних зажадали негайних змін і сказали, що не хочуть чекати обіцяної модернізації ще 10 років. Крім того, сьогодні споживач готовий піти на значні фінансові затрати і заплатити за встановлення «автономної батареї» самостійно. Таких під час опитування соціологи нарахували майже 42%, плюс 15% респондентів, які повідомили, що проблема початку і завершення опалювального сезону у нашому місті їх вже не стосується – вони давно відмовилися від послуг «централки».

Сумна статистика тепловиків, зрозуміло, не тішить. Адже до таких вічних проблем, як тарифи, газ та старі труби, їм додається ще одна – втрата клієнта. Очевидно, втримати його зможе лише якісний рівень послуг, а він зі свого боку можливий лише за умови модернізації теплової господарки. Власне, такої думки дотримується населення. Під час опитування переважна більшість респондентів, точніше – 86,75%, висловилася за модернізацію теплопостачання Львова, а 77,37 % опитаних порадили для цього залучати інвестиції.

Яка ж думка з цього приводу міської влади – невідомо досі. Увесь чиновницький апарат, включно з радниками міського голови, дотичними до цієї проблематики, на запитання – як вивести систему теплопостачання Львова з кризи – вперто продовжує мовчати. Мовляв, усе потрібно обміркувати, порахувати. Утім, як бачимо, львів’янин чекати більше не намірений. Майже всі опитані «СОЦІНФОРМОМ» погодилися з тим, що проблема теплопостачання потребує якнайшвидшого вирішення.

На противагу міській владі, усунений нею з посади керівника комунального підприємства «Львівтеплонерго» Ігор Марчак заявляє, що знає, як здійснити прорив у теплоенергетиці міста. Для цього, він пропонує здати підприємство у концесію, яка дозволить мешканцям «відчути позитив уже з першого року впровадження проекту». Ще один аргумент екс-керівника – концесія унеможливлює приватизацію стратегічного підприємства.

Однак, офіційна Ратуша проект І.Марчака ставить під сумнів, незважаючи на те, що його позитивно сприйняли на науково-технічній раді Міністерства житлово-комунального господарства. Цей факт не заважає міському голові Андрієві Садовому заявляти, що «концесія, за умов теперішнього українського законодавства, є прихованою формою приватизації, яка може призвести до втрати контролю над підприємством та цінами на тепло».

Розсудити дві сторони і прийняти доленосне для «Львівтеплоенерго» рішення взявся депутатський корпус львівської міської ради. У коридорах мерії ширяться чутки, що на останню в цьому сезоні сесію, яка відбуватиметься 5 липня, готується проект ухвали про перелік об’єктів, які передаватимуть у концесію. Серед них фігурує і «Львівтеплоенерго». Також, подейкують, що проект ухвали завізував перший заступник міського голови Микола Одуха та підтримала комісія інженерного господарства.

Утім, незважаючи на це, існує ризик, що питання на сесію 5 липня не потрапить, оскільки все залежатиме від позиції міського голови. А він, як відомо, до концесії ставиться без ентузіазму. Як відреагує на це депутатський корпус напередодні канікул передбачити важко, хоча раніше голови принаймні чотирьох фракцій міської ради заявляли, що достойнішої пропозиції за концесію не чули. На підтримку цієї форми, зокрема, висловлювалися депутати з ВО «Свобода», ПРП, БЮТ та УНП.

Олег Бас, голова фракції ПРП у Львівській міській раді:

«Наша комісія проголосувала за те, щоб включити «Львівтеплоенерго» в перелік об’єктів, які можуть передаватися в концесію. Це не означає, що вже завтра ми його віддаємо, це лише перший крок до того. На сьогодні ми не бачимо реальних дій від міського голови і виконавчих органів стосовно теплової господарки. Ситуація, якою була наприкінці опалювального сезону, такою є і сьогодні. Реальний ремонт чи реконструкція не ведеться, і тому є велика небезпека, що ми вступимо в опалювальний період з проблемами. Сьогодні буде колегія, і на ній ми попробуємо від комісії ініціювати включення цього питання в порядок денний. Наразі в порядку денному його нема. Якщо буде добра воля більшості комісій і голів фракцій, то воно буде включено. Виглядає, що більшість депутатського корпусу підтримує його. Зокрема, наша фракція буде голосувати «за».

Василь Павлюк, голова фракції ВО «Свобода» у львівській міській раді:

«До питання концесії «Львівтеплоенерго» ми ставимося позитивно, бо у нас замало коштів, щоб самостійно управляти таким підприємством. Наші люди були в Таллінні і пересвідчилися, що вони там ще й заробляють на концесії. А ми сьогодні не те що не заробляємо, ми витрачаємо масу грошей на теплову господарку. Стосовно того, що питання буде винесено на сесію 5 липня, то я думаю, що цього не буде, бо воно ще не готове».

Володимир Гірняк, депутат львівської міської ради:

«Ми на фракції це питання ще не обговорювали. Але я знаю думку переважної більшості депутатського корпусу – вона на боці концесії. Якщо питання не розглядатиметься 5 липня, то воно просто відтягнеться. Нам не треба забувати, що знову підніматиметься тариф, і що в жовтні до нас знову прийдуть тепловики і скажуть дати їм 20 чи 30 мільйонів. А це гроші львів’ян, які можуть бути витрачені на дороги, школи, садочки. Депутати не хочуть викидати ці гроші на теплопостачальне господарство. Тому потрібно працювати конструктивно. Якщо виконавчі органи хотіли запропонувати щось інше, то вони мали для цього час. Але альтернативи концесії вони досі не представили».

Петро Адамик, голова фракції ГП «Пора» у львівській міській раді:

«До концесії ставимося позитивно, але вважаємо, що з цим поспішати не можна. Усі комунальні підприємства на тих чи інших умовах можуть здаватися в концесію, тому що закон про концесію, в принципі, прописаний дуже добре. Але зараз поспішай-не поспішай, ми все одно будемо готові надавати підприємство в концесію аж навесні наступного року. Сьогодні ж маємо зосередитися на підготовці до опалювального сезону. Тому наразі ми не готові підтримати це питання. Більше того, думаю, воно не пройде зараз».

Ігор Марчак, екс-директор ЛКП «Львівтеплоенерго»:

«Львів’яни чітко висловили свою позицію: зміни потрібні вже, а не через 10 років. Вони також переконані, що інвестиції в теплову сферу залучати потрібно. Прикро, що турбуються про свої проблеми лише мешканці. А влада затягує процес залучення інвестиційних коштів для розвитку «Львівтеплоенерго». Хочеться вірити, що мерія керується соціальними, а не політичними чи бізнесовими інтересами».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *