ОСТАННІ НОВИНИ

Садового притягнуть до відповідальності?

Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Доки Євросуд розглядатиме тарифну справу, вода у Львові знову подорожчає на третину.

Незабаром Європейський суд розгляне справу про невиконання львівським виконкомом судових рішень щодо незаконності тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення у Львові. Відповідно до цих рішень, виконавчий комітет Львівської міської ради зобов’язаний відмінити існуючий тариф на воду та відшкодувати кошти, що їх протягом трьох із половиною років переплачували мешканці міста. Відповідні документи до Євросуду будуть скеровані за один-два тижні – повідомив у коментарі „Погляду” депутат Львівської міськради Теодор Дяків.

„Невиконання судових рішень тягне за собою кримінальну відповідальність, тому коли Україну зобов’яжуть виконати ці рішення, постане питання про відповідальність виконкому та його голови Андрія Садового за бездіяльність у виконанні рішень. Виконком, який є юридичною особою та встановлював ці тарифи, зобов’язаний також прийняти рішення про відшкодування мешканцям Львова переплачених коштів для забезпечення їхніх прав, відповідно до ст. 65 Конституції України. Відповідні рішення судів уже є, і вони оскарженню не підлягають. Отже, йдеться тільки про їх виконання”, – роповідає пан Дяків.

Нагадаємо, ще у липні 2004 року Господарський суд Львівської області визнав незаконним рішення виконкому від 19.03.04 р. про збільшення тарифу на послуги водопостачання і водовідведення у Львові з 1,15 до 1,57 грн за кубометр. Аналогічна доля спіткала і наступне рішення виконкому про чергове подорожчання води до 1,84 грн за кубометр. Власне, такий тариф нараховують львів’янам і до сьогодні. Отже, відповідно до судових рішень, єдиним юридично правильним тарифом є 1гривня 15 копійок за кубометр. Хоча незаконність усіх інших тарифів підтвердили найвищі судові інстанції України (Вищий апеляційний та Верховний Суди України), львів’яни і до сьогодні продовжують переплачувати за воду.

Окрім Теодора Дяківа про відповідальність за невиконання зобов’язань розповідає професор Олександр Сушинський, юрист, автор законопроекту про особливий статус Львова. „Оскільки виконавчий комітет Львівської міської ради затверджує тарифи, то у його компетенції також нести відповідальність за невиконання судових рішень щодо тарифів. Через це порушення законодавства навіть передбачено підстави для розпуску міської ради”, – зазначає юрист. Пан Сушинський вважає, що останній тариф, який затверджено у правильний спосіб і який потрібно вважати дійсним, прийнято ще далекого 1997 року. „Я не можу сказати, що сьогодні тариф є економічно необгрунтований, але він має бути легалізований у правильний спосіб. Місцеві органи влади, в тому числі обласна адміністрація, усунулися від рішення цього питання, хоча це у їхній компетенції і їхній обов’язок це вирішувати”.

А доки тривають тарифні суперечки, керівництво „Львівводоканалу” наголошує на необхідності знову піднімати ціни на водопостачання та водовідведення. Про це нешодавно розповів директор підприємства Мирослав Заплатинський. Поки що зарано стверджувати, яка конкретно буде ціна на воду, оскільки не проведено громадських слухань щодо цього та не підготовано проект рішення виконавчого комітету, розповіла „Погляду” прес-секретар МКП Уляна Горбата. Пані Уляна також зазначила, що сьогоднішній тариф на послуги „Львівводоканалу” не покриває собівартості витрат підприємства на забезпечення львів’ян водою, тому він є збитковим. „Відповідно до економічних розрахунків, сьогодні ми можемо говорити про збільшення тарифу на 30%”, – зазначила прес-секретар.

Коментар

Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міськради:

Раніше до судової справи не було залучено „Львівводоканал”, тому не було механізмів прийняття реального рішення. Ми зверталися до судів за роз’ясненням рішення Львівського господарського апеляційного суду про незаконність виконкомівського рішення про тариф щодо механізмів його виконання, але там нам не змогли надати такого роз’яснення. Зараз ми оскаржуємо постанову Львівського апеляційного господарського суду у Вищому господарському суді України. Це суд касаційної, тобто наглядової інстанції над першими двома інстанціями. У нас є ще дві інстанції, і ми намагаємося відстояти правильність свого рішення.

Зараз мешканцям Львова нараховують плату за воду за тарифом 1,84 грн за кубометр. Я сумніваюся, що справу можна розглядати у Європейському суді, тому що наразі не використано усі засоби захисту в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *