ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські організації Львова проти вирубки в урочищі «Корналовичі»

|

Громадські організації Львова проти вирубки дубів в урочищі «Корналовичі», що у Самбірському районі. Аби «вголос» висловити свій протест проти нищення лісів, понад десять ГО міста підписали сьогодні у парку імені Івана Франка колективне звернення до Президента України В. Ющенка, прем’єр-міністра В. Януковича, міністра охорони навколишнього середовища природного середовища України В. Джарти та голови ЛОДА Петра Олійника з проханням зупинити вирубку урочища «Корналовичі» – одного із останніх у Європі дубових пралісів.

Організатори повісили на дерево фотографії, зроблені в неділю, на яких зображено вирубані в урочищі дуби. Як розповів один з ініціаторів звернення, президент Львівської обласної організації «Служба охорони природи» Тимур Бедернічек, це звернення, до якого залучаться й інші громадські організації, уже сьогодні направлять до вищезгаданих посадовців.

«Лісівники мають право вирубувати «Корналовичі». Сумнозвісне рішення Львівської обласної ради №226 ( «Про впорядкування природничо-заповідного фонду Львівської області» від 8 грудня 1999 року), яка виключила 18 об’єктів зі складу природно-заповідного фонду України, законодавчо дозволило нищити унікальну екосистему», – йдеться у зверненні. За словами Тимура Бедернічека, з 800 гектарів, які були в урочищі до вирубки, лишилося лише 88. «За приблизними підрахунками, за кордоном 1 м кубічний дуба коштує тисячу доларів, тобто, грубо кажучи, можна заробити на 1 га дубового пралісу до 400 тисяч доларів», – розповів він. Саме це й є, на думку Тимура Бедернічека, основною причиною вирубок унікальних дерев.

Як розповів президент «Служба охорони природи», лісники та керівництво Лісотехнічного університету, який написав обґрунтування на вирубку пралісу, стверджують, що урочище не виконує функції високопродуктивного насадження, тому його треба знищити. Утім екологи іншої думки, однак до них ніхто не прислухається.

Таким чином, громадські організації вбачають вирішення проблеми в оголошенні мораторію на вирубку в межах території урочища. «Після цього можна буде сідати за стіл переговорів і розробляти заходи із збереження урочища», – додав Тимур Бедернічек. Зі свого боку громадські організації забезпечуватимуть контроль за прозорістю прийняття рішення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *