ОСТАННІ НОВИНИ

В області збільшать кількість пунктів швидкої медичної допомоги

|

Сьогодні, 7 квітня, у головному управлінні охорони здоров’я Львівської ОДА відбулася нарада, на якій обговорили питання збільшення кількості пунктів екстреної медичної допомоги у населених пунктах області. Про це Західну інформаційну корпорацію повідомив начальник відділу організаційного, кадрового та юридичного забезпечення Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА В’ячеслав Верес. Він зазначив, що до кінця цього тижня в управлінні мають визначити, яка саме кількість пунктів екстреної (швидкої) допомоги необхідна для Львівської області.

Коментуючи це питання, начальник головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Ігор Герич сказав, що «на виконання Указу Президента України «Про покращення якості медичної допомоги» від грудня 2005 року окремим пунктом є забезпечення створення єдиного простору для надання екстреної медичної допомоги. У розвиток і на виконання цього Указу, Міністерство охорони здоров’я України зараз формує загальнодержавний проект, який у частині поправлення ситуації з екстреною медичною допомогою планує у кожному регіоні, у кожному районі відкрити додаткові пункти швидкої медичної допомоги для надання екстреної допомоги мешканцям і поліпшення доступності мешканців регіону до цієї допомоги.

На сьогодні поставлено питання так, що крім існуючих станцій швидкої медичної допомоги, які здебільшого розташовані у містах при центральних, районних лікарнях або в окремих містах на територіях і рідко де на базі сільських закладів первинної ланки, буде створена низка нових пунктів на базі існуючих або ФАПів, або сільських лікарських амбулаторій. Логіка їх створення полягає у тому, аби Україна отримала цілу мережу пунктів, які б перекривали усю її територію».

І. Герич наголосив, що екстрена медична допомога повинна забезпечувати два принципи: швидкий і рівний доїзд (в межах півгодини) до кожного населеного пункту і кожного потребуючого, за винятком гірських районів, де ця структура не може враховуватися; дотримання нормативів – на 10 тисяч населення повинен бути один пункт швидкої медичної допомоги для сільського населення.

На сьогодні управлінці дали завдання головним лікарям на збір первинної інформації. Вони повинні опрацювати території регіону, тобто розкалькулювати і вибрати кожен географічний пункт, виписати кількість населених пунктів, які лежать в околицях з точки зору кількості населення, часу доїзду, максимального кілометражу від пункту швидкої допомоги до крайнього населеного пункту. Зібравши усі дані, головне управління охорони здоров’я Львівської ОДА підготує відповідний проект.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *