ОСТАННІ НОВИНИ

Останню книжку Папи Івана Павла ІІ перекладено на українську мову

|

13 грудня 2005 року у приміщенні Апостольської Нунціатури у Києві відбулася презентація українського перекладу останньої книжки Папи Івана Павла II «Пам`ять та ідентичність. Бесіди на зламі століть». «Пам`ять та ідентичність» – це своєрідний духовний заповіт, що розкриває читачеві глибинність внутрішнього світу Понтифіка, невтомного мандрівника, який зі словом Божим простував до людей. У анотації читаємо, що побудована у формі діалогу, книжка подає особисті рефлексії Івана Павла II про знакові історичні події крізь призму християнської філософії. У книжці міститься також бесіда про замах на Святішого Отця в травні 1981 року, в якій Іван Павло II розважає над тим, де черпати сили для прощення та милосердя.

У презентації цього видання взяли участь Блаженніший Любомир (Гузар), Глава УГКЦ, Високопреосвященний Архієпископ Іван (Юркович), Апостольський Нунцій в Україні, Преосвященний Владика Станіслав (Широкорадюк), Єпископ-помічник Києво-Житомирський Римо-Католицької Церкви в Україні (владика прочитав текст доповіді Високопреосвященного Архієпископа Мар`яна Кардинала Яворського, Митрополита Львівського), п. Фабіо Фаббрі, Посол Італійської республіки, проф. Антуан Аржаковський, директор Інституту екуменічних студій УКУ. Також було прочитано статтю п. Клари Ґудзик, журналіста газети «День», яка через недугу не змогла взяти участі у презентації. Учасниками свята також були п. Яцек Ключковський, Посол Польщі, п. Нікола Франко Баллоні, директор Італійського інституту культури в Києві, п. Мар`яна Прокопович, перекладач книги та інші високоповажні гості.

Доповідачі у своїх промовах відзначали різні своєрідні, цікаві особливості написаної книжки. Так зокрема було відзначено, що ця книга – це твір мислителя. Це означає, що вона не є науковою працею, в якій автор полемізує з сучасними науковими досягненнями, а особистими роздумами над піднятою у ній проблематикою. Також підкреслювалося цікавість самого жанру, у якому написана книга – жанру діалогу. Через нього Папа Римський немовби хотів зійти з п`єдесталу, на який його поставили і промовити до нас, як батько до дітей. У свою чергу Блаженніший Любомир підкреслив, що велику приязнь своїх сучасників Папа Іван Павло ІІ отримував завдяки своїм очам – дитячим, чистим очам, як відмічав один з тих, хто мав нагоду спілкуватися з Понтифіком. Тому, на думку Предстоятеля УГКЦ, роздуми автора у книжці «Пам`ять та ідентичність» є такими цінними, адже це аналітичний погляд на сучасність чистих, незабруднених очей.

Після офіційної частини у приватних розмовах всі охочі ділилися своїми думками стосовно презентованого видання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *