ОСТАННІ НОВИНИ

Виставка японського образотворчого мистецтва і графіки пройде у Палаці мистецтв

|

Виставка сучасного японського образотворчого мистецтва і графіки “Шяраку очима сучасних японських митців” проходитиме з 9 до 24 липня у Львівському Палаці мистецтв, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Як повідомили в управлінні культури облдержадміністрації, представляють цб виставку японська фундація та Посольство Японії в Україні. Виставка присвячена життю і творчості видатного майстра традиційного японського мистецтва гравюри укійо-е XVIII ст. Шяраку Тошюсай (роки життя невідомі), високо шанованому як у Японії, так і за її межами завдяки його оригінальним портретам акторів театру Кабукі.

Експозиція виставки у Львові складатиметься з трьох секцій: “Репродукція Шяраку”, “Шяраку у графіці” та “Пам’яті Шяраку” та презентуватиме близько 30 репродукцій творів самого майстра, а також більше 50 робіт сучасних японських митців, які творчо інтерпретують постать і творчість цього видатного майстра. Неординарний підхід до постаті Шяраку та особисте її сприйняття кожним з учасників виставки не лише доводить неповторну чарівність та проникливість цього унікального Майстра, але й демонструє цікаву співзвучність сучасного графічного дизайну традиційному мистецтву укійо-е.

Мистецтво гравюри укійо-е (досл. “картини цього тлінного світу”) виникло в Японії на початку періоду Едо (1600-1867) і набуло широкого поширення після запровадження технологій кольорового друку (особливо ксилографії). На гравюрах укійо-е зображалися пейзажі, портрети красунь, відомих акторів, самураїв та борців сумо, сцени із спектаклів Кабукі та Кьоген, з побутового життя тощо.

Шяраку Тошюсай – майстер гравюри епохи Едо (1603-1867). За короткий період у 10 місяців (з травня 1794 до лютого 1795 р.) написав більш ніж 140 творів. Більшість з них – це портрети акторів Кабукі та Кьоген, але у нього також є значна кількість портретів борців сумо та самураїв. Серед його робіт найвище цінуються 28 кольорових гравюр з портретами акторів Кабукі. Саме Шяраку, завдяки неабиякій проникливості, яскраво передавав у своїх творах основні риси зовнішності та характеру акторів, а також особливості їх ролей. Його творчість стала відомою лише на початку ХХ століття, коли побачила світ книга німецького дослідника Юліуса Курта “Шяраку”, яка призвела до справжнього буму за межами Японії, а згодом і в самій Японії. Твори Шяраку посіли належне місце не лише в культурі Японії, а й у світовій культурній спадщині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *