Під час цього туру виборів будуть зловживання кримінального характеру та скарги

|

Новий закон “Про вибори Президента України” фактично унеможливлює проведення фальсифікації за зразком першого і другого турів. Тут ускладнено процедуру голосування за відкріпними талонами та голосування вдома. Проте, не виключено, що такі обмеження буде використано, як плацдарм для судових тяганин. Про це горили сьогодні під час засідання прес-клубу реформ керівник інформаційно-аналітичного відділу ЛОГО КВУ Назар Бойко, депутат облради Роман Гайдучок та координатор Європейської мережів організацій, яка спостерігає за виборами “ENEMO” Юрій Цетнар.

Назар Бойко наголосив, що відповідно до нового закону про вибори, територіальні виборчі комісії мають сформувати не пізніше, як за 8 днів до дня голосування, а ДВК – не пізніше 6 днів. У ТВК кожен з кандидатів може мати по п’ять представників, а в ДВК – загалом має бути 12 чи 16 осіб, залежно від кількості виборців. Важливо те, що у день голосування засідання комісії вважається легітимним навіть, якщо на ньому присутні 50% членів. Він також зазначив, що РАГСи зобов’язані надати інформацію про людей, які померли з 31 березня 2002 року, що дозволить відкорегувати списки виборців. Н. Бойко вважає, що цього разу буде набагато менше охочих взяти відкріпні посвідчення: їх передбачено не 4% а 0,5 від кількості виборців, а також є складна процедура голосування за відкріпним посвідченням. Треба вказати причину взяття талона, номер округу в якому голосуватимеш, після цього в паспорті ставлять штамп, який можна “погасити” лише до 12 години 25 грудня на ТВК зазначеного округу, де складають відповідні списки, і, до речі, голосувати в цьому окрузі можна буде лише на одній дільниці, яка розташована недалеко від ТВК. Відтак, більшість зловживань, які ймовірні під час цього туру голосування, на думку Бойка, матимуть більше кримінальний характер – підпалювання бюлетнів, зривання пломб та інше.

Секретар Тимчасової контрольної комісії з питань перевірки фактів порушення виборчого законодавства україни у Львівській області Роман Гайдучок зазначив, що “борячись проти зловмисників позбавляють голосу чесних людей, але для цього є певні причини”. Він не виключає, що через обмеження півні сторони спробують поставити під сумнів легітимність голосування – будуть скарги від виборців, що їм не дали нормально скористатися своїм правом голосу. Р. Гайдучок не виключає і банального підкупу чи тиску на виборців.

“Я думаю, що якісь скарги будуть писати від імені хворих, інвалідів, які наголошуватимуть на порушенні їхніх прав” – вважає Ю. Цетнар, проте він переконаний, що проблем із суддями не мало б бути, оскільки особливості голосування прописані відповідним законом.

Відтак, зважаючи на все це, учасники засідання закликали виборців знову ж таки первірити себе у списках виборців, зареєструватися, якщо до цього часу у паспорті немає реєстрації (прописки), під час голосування не ставити жодних зайвих позначок на бюлетні і слідкувати, чи бюлетень підписаний членом комісії і чи там поставлено печатку. Радять також використовувати власну ручку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *