ОСТАННІ НОВИНИ

Проблеми неповносправних під час виборів обговорили за круглим столом

|

Сьогодні організації Львівщини, які працюють з неповносправними людьми, поділилися проблемами, з якими неповносправні зустрічаються під час виборчої кампанії та обговорили проблеми, які вони матимуть у день виборів. Про все це говорили під час круглого столу на тему „Проблеми бар’єрності участі неповносправних у голосуванні”.

Керівник проекту „Моніторинг дотримання виборчих прав неповносправних та їх участь в голосуванні”, голова правління обласного Фонду реабілітації інвалідів Ярослав Грибальський зазначив, що дільниці не готові, аби в них голосували неповносправні люди, немає можливостей для людей з вадами руху піднятися по сходах чи на другий поверх, а також на дільницях не передбачено присутність сюрдоперекладачів для нечуючих. „Люди знову не матимуть вільного доступу до виборчих дільниць” – констатує Грибальський.

Представник центру інформаційних досліджень „Меридіан” Олександр Лавринович наголосив, що досі є стереотип, що неповносправні не дуже хочуть голосувати. Водночас, аби справді облаштувати всі виборчі дільниці так, щоби неповносправні не почувалися поза виборами і могли вільно прийти голосувати, у нашій країні бракує коштів, навіть більше, на цьому просто ніколи не наголошували. Маючи досвід інших країн, можна буде порушувати цю тему вже на вищому рівні. Зокрема, Я. Грибальський зазначив, що на наступні круглі столи вони запрошуватимуть і народних депутатів.

Говорили також про перебування неповносправних в кабінках з помічником. Як пояснив представник ЛОГО „Комітет виборців України” Андрій, перебувати в кабінці з кимось можна лише з дозволу членів дільничної комісії, інакше це можуть вважати порушенням, хоч раніше, як зазначили учасники зустрічі, більшість членів дільничної виборчої комісії зазвичай дивилися на це крізь пальці. Щодо людей з вадами руху, вони можуть проголосувати поза межами виборчої дільниці, якщо попросять своїх близьких написати заяву до ДВК і попросити дозволу голосувати завдяки виносній скриньці.

Наразі учасники круглого столу зійшлися на думкці, що під час цих виборів особливо нічого не зміниться, навіть часково збільшився бар’єр для неповносправних, які хочуть проголосувати. Проте саме завдяки цим зустрічам вони намагаються з’ясувати всі проблеми і дізнатися, як їх можна розв’язати в правовому полі. А також додатково проінформувати, заохотити неповносправних через ЗМІ прийти і проголосувати. Водночас, учасники круглого столу дійшли думки, що вже після виборів потрібно буде попрацювати над розробленям проектів кошторисів і подбати, щоби в бюджеті закладали кошти на обладнання виборчих дільниць для вільного доступу неповносправних.

На Львівщині близько 130 тисяч неповносправних, дві третини з них мають право голосу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *