ОСТАННІ НОВИНИ

Обережно, змії! Все, що потрібно знати, аби не стати жертвою плазунів

Вероніка РОЙ

|

З настанням тепла все більше людей хочуть втекти на відпочинок кудись на природу, подалі від галасливого міста. Однак більшість забуває, що з потеплінням погрітися на сонечку хочуть не тільки люди, але й різні плазуни. Відтак, вже традиційно кожного року жертвами змій стають десятки мешканців Львівщини, які забувають про основні правила безпеки під час відпочинку на природі, а також перші дії у випадку «атаки плазуна». Тож, Львівський портал дізнався, що робити у випадку укусу змії та як відрізнити отруйну гадюку від неотруйної?

Чим тепліше на вулиці, тим активніше будуть поводитися змії

З настанням теплої пори на Львівщині все більше почали фіксувати випадки укусів змій. Так, від початку року в області через це госпіталізували 10 людей.

«Найбільше укусів змій ми фіксуємо у Сколівському, Турківському та Старосамбірському районах. Те, що гадюки почали атакувати людей, не є дивним явищем, адже люди масово ринулися на відпочинок на природу, не знаючи основних правил, які зможуть допомогти вберегтися від плазунів», – розповіла Львівському порталу  працівниця прес-служби ГУ ДСНС у Львівській області Христина Авдєєва.

Від укусу змії нещодавно постраждав і мешканець Львівщини пан Ігор, на якого напав плазун під час святкових вихідних у Карпатах. Через укус змії чоловік потрапив до реанімації.

«Ми зі сім’єю планували провести святкові вихідні у Карпатах. По дорозі до однієї зі запланованих локацій у лісі мене щось вжалило у палець лівої ноги. Все сталося так швидко, що я навіть не зорієнтувався, що це було. Коли я повернувся до свого авто і зняв кросівок, то побачив ранку із двома отворами із яких сочилася жовта рідина. Тоді я й зрозумів, що мене вкусила змія.

Нога почала німіти та синіти, і я вирішив, не гаючи часу, самотужки рухатися назустріч медикам, яких ми викликали телефоном на допомогу. Зараз я ще дуже знесилений і під крапельницями у реанімації. Але мені вже краще, аніж було вчора», – повідомив він Львівському порталу.

Як розповів директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, зараз люди найбільше страждають від атак змій, оскільки гадюки найбільш активними є саме в спеку. Вони є холоднокровними тваринами та з настанням тепла шукають сонячні ділянки, куди виповзають, щоб погрітися.

«Оскільки змії холоднокровні тварини, то їх температура тіла залежить від температури середовища. Тому чим вища температура середовища, тим більша їхня активність. В таку погоду вони активно пересуваються, мігрують, полюють, стараються погрітися на сонечку. Тому саме в таку погоду вони потрапляють нам на очі, і на жаль, в таку погоду найчастіше трапляються укуси. Але можу сказати, що ці укуси стаються через неправильну поведінку людей», – зазначив він.

Як не стати жертвою змії?

Відправлючись на відпочинок чи прогулянку, де можуть бути змії, завжди варто думати про власну безпеку та про те, як слід діяти у випадку зустрічі із плазуном. Тож, як розповіла Львівському порталу Христина Авдєєва, перша за все, йдучи до лісу чи у місцевість, де можуть перебувати змії, потрібно взяти відповідне взуття та одяг. Варто одягти вільні штани із цупкої тканини, оскільки у випадку, якщо змія прокусить штани, то вона не зачепить шкіру. А взуття обов’язково повинне бути високим, аби  прикривало оголені ділянки на нозі.

«Варто мати із собою палицю, щоб нею у ділянках, де є густі кущі, пошарудіти та перевірити, чи немає небезпеки. Змії самі нападати не будуть, вони нападають тільки у випадку, коли відчувають для себе загрозу. Тому цією палкою можна їх трохи лякати, а також переконатися для себе, що там нічого немає. Потрібно пам’ятати, що на сонячних ділянках, або у якихось щілинах, печерах можуть бути змії, вони там створюють свої кубла. Тому просто так «голими руками» туди лізти не варто. Якщо побачили змію, то не треба в жодному разі старатися її рукою чи ногою відкинути, а краще її просто обійти. Якщо це велика змія і немає можливості обійти, то варто налякати її палицею, або ж палицею відкинути, але в жодному разі не робити цього руками», – зазначила вона.

Як відрізнити отруйну змію від неотруйної?

В Україні отруйною є лише одна змія — це гадюка європейська. Як розповідають фахівці, її дуже легко можна впізнати по зовнішньому вигляді. Адже цей плазун має ромбовидну форму голови.

«У цієї гадюки голова має загострені чіткі грані у вигляді ромба. І другий дуже важливий фактор, який теж можна візуально одразу побачити, – малюнок. Звичайна гадюка має чіткий ромбовидний малюнок по хребту і на загальному світло-сірому, бежевому фону тіла йдуть ромби. Є і кольорові варіації – так звані меланісти, які мають темно-коричневий або майже чорний колір. Такі гадюки теж зустрічаються, але їх можна відрізнити по формі голови. Тобто, вона може бути чорного кольору, але голова є ромбовидна», – розповів Львівському порталу директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Фахівець зазначає, що людям особливо приглядатися до змії та з’ясовувати, чи вона отруйна, не варто, а треба просто уникати зустрічі з нею.

«Якщо побачили у природі якийсь незрозумілий рух, то потрібно зупинитися, не робити різких рухів, тримати цю ділянку в полі зору, зробити 2-3 кроки назад та обійти це місце. Гадюка європейська не бере на себе ініціативу атаки, вона лише захищається. І якщо люди не будуть її провокувати та старатися її зловити чи роздивитися, то ніколи вона нікого не вкусить», – пояснив Ігор Антахович.

А якщо ж змія все-таки вкусила?

У випадку, якщо вкусила змія варто одразу звернутись за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Коли людину вкусила змія, то в неї з’являється слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів, також може сильно знижуватися тиск.

Але до приїзду лікарів можна надати першу медичну допомогу потерпілому. Тому у прес-службі ДСНС у Львівській області розповіли проте, як діяти при укусі змії:

  • якщо людину вкусила змія, то потрібно охолодити місце укусу і не активно рухатися, адже від жвавих рухів кровообіг збільшується і отрута швидше буде поширюватися організмом.
  • ділянку укусу потрібно зробити нерухомою.
  • при укусі змії постраждалому потрібно багато пити.
  • якнайшвидше потрібно звернутися до найближчого медичного пункту, де лікарі нададуть всю необхідну допомогу.

Як повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України, у випадку, якщо вкусила змія, не варто робити:

  • не варто обробляти рану додатково;
  • не потрібно припікати рану;
  • не накладайте джгут;
  • не можна висмоктувати отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.
  • не вживати алкоголь.

Що далі?

Після укусу змії потерпілого якнайшвидше потрібно відвезти до лікарні. На місці медики зможуть надати постраждалому усю необхідну допомогу. Варто зазначити, що так званим антидотом проти укусу змій є спеціальна сироватка, яку у лікарні потерпілому мають ввести медики. Львівський портал поцікавився, чи є така сироватка у медичних закладах Львівщини.

Як зазначила лікар-епідеміолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Оксана Пушкарьова, кожного року від Міністерства охорони здоров’я України у медичні заклади надходять сироватки від укусів змій.

«Зараз ми повністю забезпечені сироваткою проти зміїної отрути. Тобто можу сказати, що з тим  ніяких проблем не має. Отримали ми сироватку на початку літнього сезону – це якраз період, коли змії є найбільш активними. Цьогоріч до нашого медичного закладу вже зверталися з укусами змій, й це не дивно, адже кожного року традиційно в такий період люди стають жертвами змій», – розповіла у коментарі Львівському порталу Оксана Пушкарьова.

Якщо ж змія завітала у гості?

Зустріти змій сьогодні можна не тільки у лісі. Вужі та гадюки можуть розводитися й неподалік місць, де живуть люди. Тому, якщо людина побачила змію біля свого будинку, обов’язково потрібно виловити її. Для цього, особливо якщо плазун отруйний, найкраще не покладатися на власні сили: викликати рятувальників або серпантологів.

«Якщо змія заповзла на подвір’я, чи у будинок, то варто її налякати палицею, або відкинути. Якщо ж такої можливості немає, то потрібно дзвонити на «Гарячу лінію міста», якщо це сталося у Львові, або до рятувальників за телефон 101, які скерують до серпантологів», – розповіла Львівському порталу Христина Авдєєва.

Як бачимо, легше запобігти укусу, ніж лікувати його наслідки. Тому, аби не стати жертвою плазунів, потрібно просто дотримуватися елементарний правил безпеки на природі. Адже, як вже неодноразово зазначали фахівці, змії самі не атакують. Тому якщо не провокувати плазуна, то можна залишитись неушкодженим…

Фото: Вголос, rogerbrendhagen.blogspot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *