Якщо зараз не почати експорт електрики, потім доведеться купувати в Росії

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Тарифи на енергоносії в Україні постійно зростають, а люди, які працюють в енергетиці не можуть дочекатись не те що підвищення зарплат, а й виплат уже зароблених грошей. Скажімо, шахтарям «Львіввугілля» днями виплатили лише половину зарплати за квітень. А на деяких вугледобувних підприємствах східної України, наприклад «Красноармійськвугілля», люди не отримали зарплати ще за зимові місяці! А все через те, що українське вугілля, яке ще недавно було в дефіциті, виявилось нікому не потрібним. Відтак шахти, які не знищили бойовики, нищить міненерго своєю бездіяльністю.

122

«Криза у галузі зростає галопуючими темпами, – каже голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. – Ми сподівались, з відставкою Володимира Демчишина як міністра, який не зміг себе проявити як професіонал, ситуація зміниться. Є новий міністр — досвідчений політик, досвідчений бізнесмен. На 35 державних шахтах видобувається 20 тисяч тонн вугілля. З такими темпами усі шахти швидко прийдуть у занепад. Ясно, що тоді їх доведеться закривати. Далі що? Купувати вугілля у Росії? У Південно-Африканській республіці? Воно там у півтора рази дорожче і нижчої якості. А куди подіти наших працівників, наші сім’ї, наші міста? На ці питання нема відповіді… Коли падає економіка, коли в державі незбалансована робота багатьох відомств і міністерств, ясно що фінансів не вистачає. Але в той же час я бачу як у вугільній галузі розкрадають останню копійку, відбирають у колективів. Нас просто грабують. З цим миритись не можна».

За словами Волинця, проблема у тому, що в Україні падає споживання електроенергії, відтак вугільникам нема куди збувати свою продукцію. За минулий рік виробництво електрики скоротилось на 12,4%. При цьому найбільше споживання впало в економіці. І це найбільше свідчення того, що в криза поглиблюється. Це визнає і новий міністр Ігор Насалик. «Електроенергія — це такий пиріг, який розподіляється між населенням, промисловістю, іншими об’єктами. Так, трошки почало населення економити, незначно. Але зупинення економіки і привело до того, що у нас порівняно з минулим роком іде спад – заявив Насалик. Він пообіцяв, що з 1 червня Україна почне масово експортувати електроенергію. Перш за все будуть відновлені поставки до Білорусі і Молдови. Тривають переговори і з польськими партнерами. «Скажу коротко, що три роки назад ми мали 700 млн. доларів надходжень від експорту електроенергії», – підсумував міністр.

Утім, про налагодження експорту електроенергії, як рятівного кола як для українських електростанцій, так і для вугільного сектору, говорять уже давно. Попередній міністр обіцяв налагодити експорт до березня. Та проблему зі збутом електроенергії так досі не вирішили. І що довше триває невизначеність, тим більше шансів, що на початку зими ми знову матимемо дефіцит. Бо і шахти, і електростанції потребують постійного фінансування. Насамперед, на обслуговування обладнання і забезпечення безпеки людей та виробництва. Відтак, є великий ризик, що енергоблоки та шахти після тривалого простою просто не зможуть працювати належним чином. Тоді знову доведеться купувати електрику в Росії. І не виключено, що саме у такій схемі хтось у владній верхівці дуже зацікавлений, підозрює екс-міністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков. Згадує початок 2015-го року. «Десь 5-10 січня ми почули інформацію, що Україна купує електроенергію в Росії. Мовляв, у нас дефіцит вугілля, наші станції не можуть достатньо виробляти. І ми з передоплатою по 100-200 млн доларів в місяць платили РФ, – каже Плачков.  – Але ми не мусили купувати. Наші станції стояли, ми не платили гроші нашим шахтарям, вони не відвантажували вугілля. Це був такий хороший бізнес, бо за якою ціною їм платимо, ми не знали. Навіть прем’єр Яценюк запросив цей контракт у міністра. Мовляв, покажи, за якою ціною ми купуємо електроенергію в Росії і продаємо в Крим. І міністр не показав!» На думку Івана Плачкова, якщо зараз не вирішити проблеми з фінансуванням енергетичної галузі, то може статись, що ми станемо залежними від енергопостачання з Росії знову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *