Молокозавод у Добротворі відновлює стародавні рецепти

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

У невеличкому селищі Добротвір Кам’янко-Бузького району нещодавно стартував черговий проект соціального партнерства компанії ДТЕК. Мова йде про місцевий молочний цех, а скоріше вже навіть цілий завод, який поставляє добротвірцям та жителям околишніх місцин  натуральне пастеризоване молоко та свіжі молочні продукти.

дтек 3Три роки тому у Добротворі за фінансової підтримки ДТЕК була створена агенція місцевого економічного розвитку (АМЕР), яка виділяє зі свого фонду безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на реалізацію успішних та цікавих бізнес-планів. За деякий час підприємство повертає ці кошти, аби ними могли скористуватись інші економічно перспективні проекти.

«В рамках розробки і поліпшення бізнес-середовища ми спочатку допомогли селищу створити агенцію місцевого економічного розвитку. Ця агенція стала допомагати місцевим бізнесменам та  підприємцям розробляти бізнес-проекти. АМЕР також має фонд підтримки для таких підприємств. В минулому році агенція виділила кошти для модернізацій обладнання  молочного цеху, який зараз вже можна повноцінно назвати заводом. На цьому заводі виробляють молочну продукцію, а головне, що була розроблена концепція розвитку кооперативу», – пояснює керівник департаменту зі сталого розвитку ДТЕК Енерго Вікторія Гриб.

Відкрити  мале підприємство, коли на ринку існують магнати молочної  справи, було дійсно нелегко. Цю ідею Володимир Слюз, голова сільсько-господарського виробничого кооперативу «Добротворець», спробував реалізувати  ще 15 років тому, проте через конкуренцію та інші проблеми, виробництво молока довелося призупинити. Потім на допомогу підприємству прийшли місцеві фермери, які готові були співпрацювати з цехом на умовах кооперативу.

дтек«Перший крок був зроблений селянами села Стриганка: фермерським господарством, яке запропонувало створити молочний кооператив. На той час у нас була нормальна матеріальна база і ми заключили угоди з двома фермерськими господарствами. Коли ми розробляли свої плани, нас підтримали депутати Кам’янко-Бузького району і допомогли нам з першими кроками в реалізації», – розповідає Володимир Слюз.

Згодом невеличке молочне підприємство почало співпрацювати з датським проектом, але було необхідне співфінансування і тут допоміг АМЕР. Завдяки виділеним 110 тисячам гривень у вигляді безвідсоткової поворотної допомоги вдалось придбати необхідне обладнання і модернізувати існуюче, що дозволило повністю запустити виробництво.

«Ви розумієте грошова підтримка ДТЕК прийшла настілки вчасно, що недооцінити їхню допомогу просто неможливо тому, що взяти новоствореному підприємству кредит в банку, якщо це підприємство не має за собою успішної господарської діяльності, майже не можливо. В цьому випадку ми користуємося поворотною фінансовою допомогою ДТЕК протягом двох років, і як стартовий капітал це для нас є неоціненно. Компанія ДТЕК нам надала грошову фінансову допомогу на велику суму – 110 тис. грн.,  щоб ми змогли повністю модернізувати наш цех. Крім того, компанія ДТЕК дає нам чесні і прозорі умови для участі в тендерних закупівлях по реалізації молочної продукції»,- каже Володимир Слюз.

Наразі у молодого виробника є свої клієнти у Кам’янко-Бузькому районі – найчастіше школи та лікарні. Але основним закупівельником, який співпрацює із заводом з самого початку його функціонування є ДТЕК Добротвірська ТЕС. Таким чином компанія допомагає підприємству збувати продукцію та заодно годує своїх працівників натуральними молочними стравами.

дтек 2«Ми сьогодні готові закуповувати усю продукцію молочного заводу, а  для них це дуже важливо. Якби в них була продукція, але не було ринку збуту, то тоді б вони жодним чином не вижили в ринкових умовах. На сьогодні, вони вже є кращими на ринку, і конкурентоспроможними, тому виграли чесні та прозорі умови тендерного конкурсу і зараз постачають молочну продукцію працівникам теплової електростанції», – каже Вікторія Гриб.

Родзинкою виробництва у «Добротворці» є те, що працівники намагаються відновити стародавні та майже забуті рецепти та традиції. У майбутньому планують розширювати свої можливості і знаходити нові цікаві рецепти по всій Україні.

«Насправді нам досі дуже важко працювати, але ми розвиваємося досить швидко. У питанні обсягів наші плани на майбутнє не є великими. Ми більше стараємося піти якісним шляхом, ми хочемо відродити ті рецепти, які вже заховалися в давнині. Ми хочемо їх  вивчити і оволодіти давньою технологією, щоб  подати на стіл наших людей такий продукт, який ми куштували в дитинстві і смак якого зберігся до цього часу», – зазначає Володимир Слюз.

Нагадаємо, що компанія ДТЕК за 4 роки інвестувала у соціальні проекти Львівської області майже 18,5 млн. гривень. Зокрема, селище Добротвір отримало у рамках реалізації соціального партнерства найбільше коштів – 13,5 млн. грн.

Співпраця селищної влади і ДТЕК у Добротворі за останні чотири роки реалізовувалась у п’яти напрямках: охорона здоров’я, енергоефективність, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади. Основна мета кожного проекту у всіх 5-ти сферах – це покращення якості життя громади міста не лише сьогодні, але й у перспективі.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *