Мажоритарка-2014. 117-й округ. Дорогу молодим!

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

Одномандатний виборчий округ № 117

Львів (Франківський, Галицький і частина Шевченківського району міста)

Діючий депутат – Ігор Васюник (БЮТ)

За гостротою боротьби за депутатський мандат цей округ був чи не найцікавішим на виборах 2012 року. Тоді тут зійшлися чинний на той час народний депутат Тарас Стецьків, молода, але дужа амбітна представниця УДАРу Оксана Юринець і кандидат від ВО «Батьківщина» Ігор Васюник. Визначити фаворита було складно до самого фінішу, але в підсумку переміг Васюник.

Сьогодні з цієї трійки залишилась лише Юринець, її суперники на минулих виборах вирішили спробувати щастя за партійними списками. Однак і тут не обійшлося без інтриги.

За інформацією джерел Львівського порталу, Ігор Васюник планував знову боротися за мандат у переможному для себе окрузі. Однак перспектива вдруге стати на прю з Васюником не влаштовувала Оксану Юринець, яка бачила себе єдиним кандидатом від пропрезидентських сил. Кажуть, що на з’їзді партії Порошенка дійшло до банальної жіночої істерики з боку кандидатки.

У результаті політичних перемовин «Народний фронт» таки погодився перемістити Ігоря Васюника у партійний список. Але при цьому «фронтовики» підготували Юринець новий сюрприз – її опонентом став молодий, але уже відомий у Львові організатор львівського Євромайдану Роман Брезіцький. Боротьба між амбітними молодими політиками обіцяє бути дуже цікавою.

Зважаючи на те, що компанію цій двійці складуть ще кілька громадських діячів, які не досягнули 35-річного віку, вибори у цьому окрузі пройдуть під гаслом «Дорогу молодим!».

Оксана Юринець – 36 років, депутат Львівської обласної ради від партії «УДАР». Кандидат Блоку Порошенка

З 2010 року і до сьогодні є депутатом Львівської обласної ради, де  очолює фракцію УДАР. Любить говорити про гендерну рівність та роль жінки в українській політиці. 

Депутатську діяльність поєднує з роботою на кафедрі менеджменту організацій НУ «Львівська політехніка» на посаді доцента. Пишається статусом кандидата економічних наук. Окрім цього, встигає займатися підприємницькою діяльністю. Її приватний бізнес пов’язаний з виготовленням і реалізацією будівельних матеріалів.

У 2012 році ця кандидатка уже змагалася за крісло народного депутата України. На цьому ж окрузі з невеликим відривом поступилася двом сильнішим суперникам – самовисуванцю Тарасу Стецьківу і кандидату від ВО «Батьківщина» Ігорю Васюнику.  

У виборчій кампанії 2012 року Оксана Юринець запам’яталася відеороликом «Нормальна баба», який потішив не лише прихильників кандидатки. Спершу причетність до виробництва агітаційного ролика начебто підтвердили у штабі партії УДАР, але згодом сама кандидатка назвала його якоюсь провокацією. Коли веселе відео підірвало інтернет, команда УДАРу швидко відзняла контрагітацію під назвою «Нормальна відповідь». Після цього, сумнівів щодо авторства першого і другого відео у львівського виборця не залишилось. 

Оксана Юринець є частим гостем різноманітних ток-шоу на львівських телеканалах. Особливо часто її обличчя можна побачити на телеканалі ZIK. Подейкують – через дружбу з генеральним директором медіа-холдингу Дмитром Добродомовим.

Два роки тому, балотуючись в народні депутати, Оксана Юринець обіцяла кожному працюючому забезпечити можливість, не економлячи на харчах та одязі, за свою місячну зарплату купити холодильник або пральну машину, протягом трьох років – придбати автомобіль, а протягом десяти – житло. Цього виборчого сезону депутатка веде себе стриманіше.

На позачергових виборах 2014 року заручилася підтримкою Блоку Порошенка. Досвід виборчих перегонів, депутатська діяльність та підтримка провладної партії – дарують цій кандидатці пристойні шанси на перемогу.

Роман Брезіцький – 24 роки, голова Львівської обласної організації «Молодь за зміни». Кандидат Народного фронту

Один з лідерів і співорганізаторів львівського Євромайдану. На сьогодні це наймолодший кандидат в окрузі. У 2010 році став депутатом Жовківської районної ради, де очолив комісію з питань культури і туризму. У 2013-2014 роках працював помічником народного депутата від партії «Батьківщина» Степана Кубіва, який під час Революції гідності був комендантом у Будинку профспілок.

Після розколу львівського Євромайдану на три крила, Роман Брезіцький приєднався до об’єднання, куди увійшли політичні партії та молодіжні організації. Незважаючи на це, виступав за Майдан без політиків, декларував нейтральну позицію у протистоянні студентів, громадських активістів і партій, які не могли поділити виступи на сцені біля пам’ятника Шевченку у Львові. У коментарях журналістам Брезіцький часто говорив, що докладає максимум зусиль для блокування політиків, які прагнуть використати буремні події для підвищення власного рейтингу.

Роман Брезіцький веде активну діяльність у допомозі визволеним районам Донбасу. Як він сам заявив в одному з коментарів, він «працює в інтелектуально-просвітницькому напрямку». Разом з однодумцями молодий політик збирає українські книжки для Сходу, відкрив два україномовних відділи у бібліотеках Слов’янська. Брезіцький дуже різко відреагував на прийняття закону про особливий статус Донбасу. «Цей закон відкинув усіх українців Сходу. Він кинув їх напризволяще» – заявив він.

У березні цього року місцеві ЗМІ пророкували Р.Брезіцькому посаду заступника голови Львівської ОДА з гуманітарних питань. Події на сході України відклали це питання. У травні цю посаду отримала інша людина. 

Є висуванцем від команди Народного фронту. На позачергових парламентських виборах, вочевидь, розраховує на підтримку молоді, яка була рушієм листопадових подій у Львові та Києві.

Ігор Коць –  29 років, директор ТзОВ «Гарантбуд». Висунутий ВО «Батьківщина»

На політичній арені Ігор Коць – з’являється вдруге. У 2010 році балотувався до Львівсьої обласної ради. Тоді молодий політик займав 15 місце у списках місцевої «Батьківщини». Однак внаслідок зняття партії з виборчих перегонів депутатом так  і не став.

Цього разу  Ігор Коць замахнувся на крісло нардепа. Попри те, що в «Батьківщині» молодий
політик з 2003 року, активної публічної діяльності донедавна не проводив.

Свою політичну кар’єру  Ігор Коць розпочинає з рядового партійця, але лише за 10 років зумів стати заступником голови контрольно-ревізійної комісії партії.

Ігор Коць – корінний львів’янин, який може похизуватись трьома вищими освітами. Дві здобув в університеті «Львівська політехніка»,  одну у Франковому ВИШі: магістр з економіки та підприємництва, інженер в галузі будівництва та юрист. Молодий політик добре відомий у будівельних колах Львова, його асоціюють з компаніями «Гарантбуд» та «Квадр».
Крім політики та будівництва Коць також є членом ради  ВГО Асоціації платників податків України у Львові, та керівником  одного з львівських ОСББ.

Остап Стахів – 29 років, голова громадської організації “Ідея Нації”. Самовисуванець

Голова і єдиний більш-менш відомий публічний представник маловпливової у Львові громадської організації «Ідея Нації». Кістяк організації, яка не декларує чітко визначеної ідеології чи мети свого утворення, формують зовсім юні дівчата і хлопці. Молодих людей під чорними прапорами з логотипом, схожим на свастику, у Львові можна побачити не так вже й часто. Їхні акції спалахують і згасають несподівано. Здебільшого, «Ідея Нації» з’являється там, де її не ждуть. Коли подія не має резонансу або ж потрібен штучно розкручений інформаційний привід. Через це її лідера Остапа Стахіва часто звинувачують в організації замовних акцій, а місцеві ЗМІ не поспішають висвітлювати анонсовані ним події. Утім, активіст не робить з цього трагедії і віддає перевагу блокбастерам власного виробництва – частенько стає героєм історій з побиттям, викраденням та іншими неприємностями. Інтернет рясніє новинами та кпинами з цього приводу. Найвідомішим, мабуть, став епізод, коли Стахів дістав копняка просто під райвідділом міліції.

Риторикою та методами привернення уваги «Ідея Нації» тісно перегукується з партією «Свобода». Їхні улюблені партійні «фішки» – смолоскипна хода з барабанами, патріотичне віче біля пам’ятника Бандері, заклики до люстрації та протести проти свавілля чиновників –усе частіше стають інструментом політичної гри молодиків з «Ідеї Нації». Відтак можемо припустити, що кандидат від цієї організації намагатиметься завоювати симпатію розчарованого електорату «Свободи» усіма можливими і неможливим методами. По суті, це його єдиний, хоча й дуже сумнівний шанс потрапити до парламенту.

Найбільшою інтригою діяльності О.Стахіва та «Ідеї Нації» залишається фінансування. «Хто ж тебе фінансує, синку?» – питання, яке часто ставлять активісту і яке завжди залишається без відповіді.

Олег Пилипенко – 33 роки, представник громадської організації «СПАС». Самовисуванець

Шанувальник соціальних мереж, автор кількох інтернет-петицій та ініціатор сили-силенної судових позовів. Вивчити діяльність цього кандидата не так уже й легко.

Відомо, що менше двох років Олег Пилипенко присвятив роботі у Львівській міській раді. Свого часу обіймав посаду головного спеціаліста департаменту «Адміністрація міського голови», був адміністративним помічником, діловодом та науковим співробітником. Координував муніципальні проекти «Таємний клієнт», «Коридорами Ратуші», «Реформи ЛКП». Закріпитися у чиновницькому середовищі йому не вдалося. Одразу після звільнення подався в активну громадську діяльність, де проявив себе як затятий критик львівського міського голови Андрія Садового.

Щоправда для багатьох опозиція Пилипенка до Садового видається, як мінімум, дивною. Подейкують, що, незважаючи на палкі промови, опозиційний громадський діяч час від часу пробує поновитися в різних структурах Ратуші. Сьогодні, для прикладу, ГО «СПАС» не дає спокою міській комунальній газеті «Ратуша», насилає на видання перевірки та намагається змістити з посади головного редактора – відомого у Львові журналіста-криміналіста Миколу Савельєва. Новим керівником газети, на думку активістів, чомусь має стати далекий від журналістики Олег Пилипенко.  

Вивчаючи багату інтернет-діяльність цього кандидата, Львівський портал неочікувано натрапив на групу в соціальній мережі «Вконтакте» з промовистою назвою «Львівщина «За» Олега Пилипенка на голову ОДА». Скромним координатором спільноти, до якої записалися аж 42 особи, як ви можете здогадатися, є сам Олег Пилипенко. Загалом в соціальних мережах можна знайти чимало політичних проектів, автором яких є ця особа. Однак, зважаючи на відвідуваність та активність підписувачів, складається враження, що більшість з цих проектів помирали ще на старті.

У своїй передвиборчій програмі кандидат амбіційно написав, що є представником від команди громадських лідерів, експертів та професіоналів. Має невеликий досвід балотування у народні депутати. У 2012 році намагався потрапити у Верховну Раду від партії Наталії Королевської «Україна-вперед». Цього разу йде самовисуванцем і наголошує на своїй позапартійності.

На що розраховує цей кандидат? Сказати важко. Але, враховуючи його близькі стосунки з Фемідою, не виключено, що після підрахунку голосів, на 117-й округ чекатимуть багато веселих судових справ.  

Увага! Львівський портал дещо переоцінив політичний досвід кандидата Олега Пилипенка. У 2012 році він лише намагався потрапити до народного списку партії Наталії Королевської «Україна-Вперед!». Нагадаємо, тоді за претендентів у список партії голосували звичайні люди. Партійні обійми відкривалися найбільш рейтинговим кандидатам. Нам залишається лише здогадуватися, яка шалена популярність стала на заваді О.Пилипенку таки потрапити до того списку. 

ЦВК також зареєструвала по цьому округу таких кандидатів:

Іван Борис – 50 років, тимчасово не працює. Висунутий партією “Заступ”.

Михайло Васюта – 31 рік, заступник командира роти танкового батальйону 24 Окремої механізованої бригади імені Данила Галицького. Висунутий Радикальної партією Ляшка.

Остап Голінка – 41 рік, начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Жовківської РДА, член партії УДАР. Самовисуванець.

Оксана Мачеус – 49 років, керівник галереї “АРТ-11”. Самовисуванець.

Віталій Садовий – 40 років, генеральний директор ТОВ “Компанія “Розточчя”, генеральний директор ТОВ “Укрпроменергоінвест”. Самовисуванець.

Роман Семчишин – 50 років, проходить військову службу за призовом під час мобілізації. Висунутий Українською республіканською партією.

Ірина Супрун – 29 років, радник голови Державної служби геології та надр України. Самовисуванець.

Ольга Шевчук – 40 років, провідний фахівець відділу соціальної роботи Галицького району Львівського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Самовисуванець.

Фото:radiosvoboda.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *