ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили першу літературну резиденцію при бібліотеці

Олег Дерев'янко

|

У понеділок, 30 вересня, у Всеукраїнський день бібліотек, родина Калинців передала літературну майстерню під резиденцію, що буде працювати при Львівській муніципальній бібліотеці. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

«Наразі йдеться саме про передачу на баланс бібліотеки приміщення літературної майстерні, в якій свого часу працювали Ярослав Дашкевич, Ірина та Ігор Калинці. Це рішення родина Калинців прийняла задля того, щоб простір працював для громади, щоб пам’ятали вклад дисидентів в наше незалежне сьогодні, за яке ми боремося, щоб праці та здобутки шістдесятників переосмислювали та вносили нових контекстів. Усе, щоб червона нитка пам’яті не переривалася», – розповіли у Львівській муніципальній бібліотеці.

На урочистій передачі приміщення особисто був присутній поет та прозаїк, дисидент Ігор Калинець.

«Ідея цієї літературної резиденції полягає у створенні простору для проживання, осмислення та дослідження дисидентського руху насамперед сучасними українськими авторами, перекладачами, дослідниками української літератури та літературних процесів», – додали у бібліотеці.

30 вересня відбулося перевідкриття резиденції, попереду ще чимало роботи з ремонту та облаштування простору. Однак приміщення вже готове для проведення квартирників, зустрічей, а також розмов про дисидентство, літературу та поезію.

Довідка

Ігор та Ірина Калинці – українські дисиденти, шістдесятники, які займалися поетичною та письменницькою діяльністю.

У 1972 році Ігоря Калинця засудили до шести років в’язниці та трьох років заслання за причетність до дисидентського руху. Аналогічний вирок отримала Ірина Калинець-Стасів. Їхня донька Звенислава залишилася у Львові – подружжя побачило її аж у 1980-х роках.

Після повернення із заслання Калинці продовжили громадську та творчу діяльність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *