ОСТАННІ НОВИНИ

Незаконно приватизовану землю заказника хочуть повернути Львову

Наталя Дуляба

|

Господарський суд Львівської області розглядає справу щодо повернення у комунальну власність Львова більше 2,7 га землі ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

Йдеться про земельну ділянку площею понад 2,7 га землі, що розташована у межах ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща».

Франківська окружна прокуратура Львова виявила, що ці землі природно-заповідного фонду незаконно опинились у приватній власності.

Встановлено, що земельну ділянку незаконно передали у приватну власність від одного товариства іншому. Зокрема, її внесли у статутний капітал юридичної особи, для цього відповідне рішення прийняли на загальних зборах.

Ці землі заказника надали для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства для розміщення й обслуговування гаражного кооперативу, що суперечить законодавству України.

«Реагуючи на даний факт, прокуратура звернулась до суду з позовом про повернення у власність Львівської міської ради земельної ділянки природно-заповідного фонду. Наразі Господарський суд Львівської області відкрив провадження у справі. Судовий розгляд триває», – йдеться у повідомленні.

Крім того, раніше прокурори також пред’явили позови до інших товариств про визнання недійсним рішень, скасування державної реєстрації прав і припинення права власності на чотири земельні ділянки загальною площею майже 13 га у заказнику «Торфовище Білогорща».

Передісторія

У 2020 році перед приєднанням до Львова сільська рада Рясне-Руського безкоштовно роздала близько 65 га землі у приватну власність новостворених гаражних кооперативів. Під цю роздачу потрапили й 58 га землі ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Дізнавшись про це, мерія Львова подала в суд.

У 2022 році п’ять гаражних кооперативів подали до суду, аби скасувати рішення Львівської обласної ради, яким створили ландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща». Зрештою влітку торік ці кооперативи програли суд, а потім – ще й апеляцію.

При цьому ландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща» із площею 92 га Львівська облрада офіційно створила у 2019 році. Потім відповідне рішення підтримала й міськрада Львова.

На території заказника ростуть 42 види рідкісних рослин, зафіксовані місця поширення 25 видів тварин, частина яких занесена до Червоної книги України: комахи, земноводні, птахи. Тривалий час за офіційний юридичний статус для цієї місцини боролись активісти й екологи. Нещодавно стало відомо, що Євросоюз дає 4,2 млн грн ґранту для відновлення тут водно-болотних угідь та встановлення веж спостереження за птахами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото зі соцмереж заказника «Торфовище Білогорща»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *