ОСТАННІ НОВИНИ

Суд відхилив скарги гаражних кооперативів щодо створення заказника «Білогорща»

Ольга Денисяка

|

Восьмий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційні скарги гаражних кооперативів, які намагались оскаржити рішення Львівської обласної ради про створення Ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Про це йдеться в повідомленні Львівської облради. 

Як повідомив начальник юридичного відділу Львівської обласної ради Ярослав Гасяк, заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща» був створений обласною радою 29 жовтня 2019 року. А у 2020 році Рясне-Руська сільська рада прийняла рішення про передачу 15 гектарів ландшафтного заказника в приватну власність.

Після проведення інвентаризації земель, яка відбулася у зв’язку з приєднанням Рясне-Руської сільської ради до Львівської міської ради, виявилося, що частину землі заказника безплатно отримали кілька гаражних кооперативів. Ці кооперативи як юридичні особи були створені вже після оголошення земель заказником, впродовж серпня-вересня 2020 року, за місяць до отримання землі.

У січні 2022 року ці гаражні кооперативи подали до суду з вимогою скасувати рішення Львівської обласної ради про створення заказника «Торфовище Білогорща». 

19 липня 2023 року Львівський окружний адміністративний суд прийняв кінцеве рішення у справі заказника «Торфовище Білогорща», визнавши рішення Львівської обласної ради про його створення – законним.

Нагадаємо, місцеві активісти тривалий час домагались юридичного охоронного статусу цієї території, і лише у 2019 році це вдалося зробити. Тоді Львівська обласна рада офіційно створилаландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща». Відповідне рішення підтримала й міськрада Львова.

Однак з того моменту почались земельні скандали. Так, напередодні місцевих виборів-2020 Рясне-Руська сільрада роздала 500 земельних ділянок, 300 із яких – це 58 га львівського ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Дізнавшись про це, мерія Львова на початку 2021 року подала в суд.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *