ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду

Олег Дерев'янко

|

У середу, 21 серпня, Верховна Рада підтримала ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За це рішення проголосував 281 народний депутат.

За словами Железняка, нардепам перед голосуванням передали листи підтримки від Генштабу та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова.

«Дуже важка дискусія була під час розгляду. Було багато виступів і за і проти. Від нас виступав Костенко проти», – додав він.

Нагадаємо, 15 серпня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Законопроєкт №0285, опублікований на сайті парламенту, передбачає ратифікацію Україною положень Римського статуту МКС, це означатиме повноцінне долучення України до Міжнародного кримінального суду.

У проєкті закону наголошено, що Україна ратифікує Римський статут із окремою заявою згідно з якою протягом семи років після набрання чинності ратифікаційним законом «Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту».

Довідка

Римський статут встановлює чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії.

Станом на сьогодні стату ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але за весь цей час так і не ратифікувала його, навіть попри те, що у 2015 році необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

Водночас Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території, тобто фактично визнала його юрисдикцію.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну українська влада допускала ратифікацію Римського статуту, але вже після завершення повномасштабної війни. Водночас останніми місяцями Київ констатував, що ризиків ратифікації документа немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *