ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині майже вп’ятеро зросла захворюваність на вітрянку

Наталя Дуляба

|

Львівщині загрожує спалах вітряної віспи. Лише за чотири місяці 2024 року захворюваність зросла у 4,6 раза. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Так, станом на травень у Львівській області зареєстрували 3 241 випадок вітряної віспи (131,76 на 100 тисяч населення) проти 702 випадків (28,54 на 100 тисяч населення) за аналогічний період 2023 року.

Майже 91% серед усіх пацієнтів – це діти віком до 17 років. Втім хворіють й дорослі, які в дитинстві не мали вітрянки.

Медики кажуть, що вітрянкою хворіють в усіх районах, проте середньообласний показник вже перевищений у Червоноградському та Золочівському районах.

Як розповіла гендиректорка Львівського обласного центру контролю й профілактики хвороб Наталія Іванченко, перші симптоми вітрянки – це ознаки загальної інтоксикації: підвищення температури тіла, можливий невеликий озноб, головний біль.

Вже згодом по всьому тілу з’являється висип – пухирці, заповнені прозорою рідиною. У подальшому вона може стати каламутною, це означає, що нашаровується вторинна бактеріальна інфекція

«Людина, яка перехворіла вітряною віспою у дитинстві, на 99% захищена упродовж життя і не матиме саме вітряної віспи, але може захворіти на іншу хворобу, яку викликає той самий вірус, – оперізуючий лишай. І тут є нюанс: людина з клінічною формою оперізуючого лишаю може бути джерелом інфікування для дитини або тих, хто ще не хворів на вітрянку», – пояснила Наталія Іванченко.

Вітряну віспу викликає вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. Тому зазвичай хвороба швидко поширюється у дитсадках, школах та в інших організованих колективах.

При перших ознаках захворювання слід звернутись до лікаря, який призначить лікування. Воно, до речі, може бути досить індивідуальним. Втім рясно мастити тіло зеленкою не потрібно, наголошують медики, адже це може зашкодити. Не розчісуйте висип, багато пийте рідини і за потреби приймати жарознижувальні препарати.

Дитина чи доросла людина, яка захворіла на вітряну віспу, заразні протягом 9 днів із моменту появи висипань. Як мінімум на весь цей час потрібно самоізолюватись.

Інкубаційний період у середньому становить від 17 до 21 доби, тобто за цей час мають проявитись ознаки недуги, якщо ви все-таки контактували з хворим на вітрянку.

Крім того, аби захиститись від вітряної віспи, рекомендують зробити відповідне щеплення, яке надасть імунітет.

Як додають у Центрі громадського здоров’я, щеплення від вітрянки роблять з 12 місяців і в будь-якому віці потім. В Україну таку вакцинацію відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

В 1 із 50 випадків захворювання на вітряну віспу бувають ускладнення, серед яких найбільш тяжкими є пневмонія та енцефаліт. Частота енцефаліту, який переважно проявляється церебральною атаксією, становить близько 1 на 4 000 випадків вітряної віспи.

Втім неможливо передбачити, наскільки серйозним буде перебіг вітрянки, тож найкращий захист – щеплення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *