ОСТАННІ НОВИНИ

Українські пілоти розпочали навчання на винищувачах F-16

Андрій Котенський

|

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на західних винищувачах F-16. Мінімальний термін підготовки наших екіпажів складає 6 місяців. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі 24 каналу.

«Навчання вже розпочалися. Нині українські пілоти, інженери та техніки в певній кількості розпочали навчання на літаках F-16. До програми навчання також входить навчання з англійської мови, адже базового рівня іноземної недостатньо», – повідомив Олексій Резніков.

Міністр оборони України також зазначив, що до літакової коаліції увійшло 11 країн-партнерів. А лідерство щодо проєкту навчання українських пілотів, техніків та інженерів взяли Нідерланди та Данія.

За словами Олексія Резнікова, про завершення цих навчань повідомлять інструктори, коли бачитимуть, як українські пілоти, інженери та техніки сприймають нові навички та взаємодіють між собою.

Однак він зауважує, що для України важлива кількість літаків та зброя, якою їх оснащуватимуть. Коли партнери ухвалюватимуть рішення, яка країна та скільки готова передати літаків, будуть звертатися за згодою на це до США.

Резніков також наголосив, що не сумнівається в тому, що Повітряні сили ЗСУ застосовуватимуть винищувачі F-16. Однак коли саме – питання поки що відкрите.

«Мінімальний термін на підготовку пілотів – 6 місяців», – сказав міністр оборони України.

Ці терміни стали зрозумілими після того, як два досвідчених українських пілоти пройшли тестування у США. Згідно з рівнем їхньої підготовки та здібностей стало зрозуміло, що нормальний мінімум для навчання саме такий.

«Хтось може швидше зможе. Люди талановиті. Але щоби не було ілюзій, може так статися, що частка льотчиків буде готова за 5 місяців, а інженери та техніки не будуть готові. А літак – дуже складна система. Одного пілота недостатньо», – сказав міністр оборони України.

Тому літак не зможе виконувати бойове завдання, якщо немає закріпленої за ним команди.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

18 серпня 2023 року у Байдена підтвердили надання Україні винищувачів F-16 після навчань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *