Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України інформує, що в Україні почастішали випадки отруєнь грибами серед населення, і подає основні правила, яких слід дотримуватись під час збирання, переробки і споживання грибів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
Для того, щоб вберегтися від можливих серйозних неприємностей, пов’язаних із втратою здоров’я, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть при збиранні, переробці та споживанні дикорослих грибів:
– найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
– не можна купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах – безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.
– при збиранні грибів у лісі треба брати лише ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні.
– не давайте споживати малим дітям страви з грибів;
– гриби треба використовувати одразу ж після збирання, при кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими;
– страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані грибні страви можна зберігати лише до наступного дня на холоді тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки;
– не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;
– не рекомендується консервувати та маринувати гриби у герметично закатаних банках. Вдома, на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню;
– якщо після споживання грибів є хоч найменша підозра на отруєння грибами: головний біль, запаморочення, кволість, блювота, пронос, біль у животі, а при ураженні нервової системи – розлади зору, галюцинації, порушення координації рухів, судоми, сонливість, необхідно викликати швидку для своєчасного надання спеціалізованої медичної допомоги. Слід пити багато рідини. У жодному разі не можна відмовлятись від госпіталізації в лікарню.
Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі та всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння – ці ознаки можуть виникати через 2-3 доби.
Пам’ятайте, гриби корисні, поживні, але й дуже небезпечні.