ОСТАННІ НОВИНИ

Подорож у минуле. Топ-5 історичних замків Львівщини

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Львів та область має неймовірну історію завдяки своєму географічному розташуванню, саме тому тут збереглися австрійські будівлі, польські замки, архітектурні шедеври італійських митців. Жителям Львівської області та загалом туристам є де розвернутись, а весільним фотографам є де зробити гарні знимки. Львівщина, в порівнянні з іншими областями, багата на замки і фортеці, де знімають фільми та де подорожують любителі красивих місцин.

Замки

Та куди власне найкраще податися, щоб відчути «дух минувшини», і в якому стані сьогодні найцінніші твердині,  вирішив довідатись Львівський портал.

Золота підкова Львівщини:

«Золота підкова Львівщини» – це три замки: Олеський, Підгорецький та Золочівський, що розташовані у Львівський області у формі підкови(за що і отримали свою назву).  Ці три твердині – це частина Львівської галереї мистецтв, тому вхід до замків-музеїв платний. Власне частиною галереї мистецтв ці замки стали за ініціативи екс-директор Бориса Возницького – це був чи не єдиний шанс хоч трішки зберегти старовинні споруди і не дати їм остаточно «завалитись».

Олеський замок

Перший замок «Золотої підкови» по дорозі зі Львова – це Олеський, що розташований у смт. Олесько Буського району. Замок височіє на пагорбі, що колись омивався водами і був фактично неприступний для ворогів.  Перші згадки про цей замок датуються 1327 роком. За свою історію він пережив декілька руйнувань: горів, знищувався – та завжди хтось таки брався за його відновлення. Належав замок у різні епохи і галицько-волинському князю Юрію, і литовцям, і полякам. У цьому замку 1629 року народився майбутній король Речі Посполитої  Ян III Собеський, а через 10 років майбутній король Польщі – Михайло Корибут Вишневецький. У 1938 році могутній землетрус понищив замок, місцеві мешканці почали розграбовувати його в надії знайти скарби, тому врешті Олеський замок перетворився на руїни, а у 50-х роках у замок вдарила блискавка, яка спалила фортецю до тла. У 1975 році розпочалося відновлення замку, його взяла під своє крило Львівська галерея мистецтв і тепер у відновлених стінах замку розташовані виставкові зали.

Сьогодні приміщення Олеського замку нагадує стародавній замок лише ззовні – облуплені кам’яні стіни, старовинні герби, підземелля. Всередині замок нагадує будинок 70-80 років. У кожній відновленій кімнаті-залі розташована виставка чи то ікон, чи то скульптур Пінзеля, чи знайдених у замку решток. Найцікавіша для туристів експозиція – у підземеллі замку – це виставка середньовічних тортур: там вам і фото в поясах вірності за 50 гривень запропонують, і гнітючу атмосферу подарують.

Ще одним «хорор» моментом в екскурсії замком є 40-метровий колодязь на подвір’ї, всередині якого чи то сидить диявол, чи десь глибоко намальоване його зображення.

Ціна і години роботи:

Працює вівторок-пятниця з 10.00 год. до 17.00 год., субота-неділя – з 11.00 год. – 17.00 год.

Ціна – 20 грн. для дорослих, 10 грн. – для студентів, 5 грн. – для дітей.

Як доїхати:

Різні туристичні фірми організовують до замків «Золотої підкови» тури(ціна від 250 до 400 грн.). На автомобілі треба їхати трасою Львів-Рівне і звернути в Золочів (замок стоїть на горі і його видно здалеку). Також можна доїхати зі Львова маршруткою «Львів-Броди» зі АС-2 (ціна приблизно 50 грн.)

Підгорецький замок

Підгорецький замок розташований в 15 хвилинах їзди від Олеського – він закритий для туристів, бо вже десятиліттями тут ведуться «реставрації». Втім, ніхто не забороняє туристам гуляти величезною територією навколо замку та підніматися сходами у внутрішньому дворі. Окрім того, тут панує легенда про «білу пані», яку ревнивий чоловік граф Вацлав Жевуський замурував у стіни замку.


Цей замок, що його часто називають українським або польським «Версалем», спорудили у 17 столітті спеціально для відпочинку польського воєводи Станіслава Конецпольського. Про це говорить надпис, що зустрічає людей на вході:  «Вінець ратних трудів — перемога, перемога — тріумф, тріумф — відпочинок». З плинністю десятиліть час почав руйнувати замок, за яким ніхто особливо не дивився. У 1940 році Підгорецький замок став державним музеєм, який у період війни розграбували німці. Після завершення війни замок став… туберкульозною лікарнею і почав ще більше занепадати, а 50-х роках його «добила» сильна пожежа. З 1997 року, відколи замок забрала собі Львівська галерея мистецтв, тут ведуться реставраційні роботи. Сьогодні результатів реставрації не дуже видно, бо 20 років з кожним днем Підгорецький замок – один із найкрасивіших у Європі сиплеться по шматках…А колись тут знімали легендарних «Трьох мушкетерів», відновлювали дах, добудовували сходи. Підгорецький замок – величезний, і на його повне відновлення необхідні величезні суми, які наразі ні держава, ні область собі не дозволяють. А роки йдуть…

До слова, навпроти замку розташований костьол Святого Йосипа (18 ст.), який є частиною палацового ансамблю. Сьогодні він функціонує як невеличка церква, а ззовні є ідеальним прикладом барокового стилю.

Ціна і години роботи :

Працює  вівторок-п’ятниця з 10.00 год. до 17. 00 год. Субота-неділя – 11.00 год. – 17.00 год.

Ціна – 10 грн.

Як доїхати:

До Підгірців їде та сама маршрутка «Львів-Броди» – 20 хв.

Золочівський замок

Золочівський замок збудували на кошти Якуба Собєського – батька майбутнього польського короля Яна ІІІ Собєського у 17 столітті. Замок не лише був окрасою Золочева, а й оборонною спорудою, що стояла на шляху до Львова. Саме тому за свою історію Золочівський замок часто руйнувався, загарбувався та розграбовувався. В кінці 19 століття замок перейшов до влади австрійських військових – його поспіхом реконструювали, і він почав слугувати…в’язницею. Майже сто років у стінах замку замордовували людей австрійці, поляки, німці та радянська влада. Останні мали тут одну із тюрем НКВД і історії з тих часів заворожують вуха туристів. Сьогодні у замку є ціла зала, де зберігаються залишки тих зловісних часів – двері камер, оборонні деталі, списки та фото розстріляних у часи СРСР за «зраду» і т.д. Кажуть, що тоді жоден ув’язнений у тюрмі не виживав, усіх замордовували і вбивали.

У 1972 році замок став частиною галереї мистецтв – тут почали проводити розкопки, знайшли багато цікавих речей ув’язнених, які зараз зберігаються у музеї. Ще досі старовинний замок реставрують – помалу, але результативно – у замку навіть є зала, де у вигляді фотозвіту можна подивитися на те, як волонтери відновлювали стародавню споруду.

На території Золочівського замку також розташований Китайський палаці – єдиний в Україні. Сьогодні там функціонує музей східних культур – величезна колекція пам’яток зі Всього світу.

Ціна та графік роботи:

Працює вівторок-суботу з 10.00 год. до 17.00 год., неділя- з 12.00 год. до 17.00 год.

Ціна  – 20 грн. у замок, 10 грн. – Китайський палац

Як доїхати:

Будь-який автобус до Золочева зі Львова чи з Підгірців.

Старосільський та Свіржський замок

На  території Львівщини ще є декілька замків, частина з яких – відверто руїни. Втім два замки все ще привертають до себе увагу і заманюють туристів – це Старосільський замок та Свірзький замок. Обидва вони розташовані у Пустомитівському районі, тому туристам дуже зручно подорожувати двома замками одразу.

Замок у Старому Селі:

Старосільський замок – найбільший на Львівщині та один із найстаріших, згадки про який ведуть з часів Київської Русі. У різний час замок належав гетьманам, князям(Острозький, Потоцький тощо), тут навіть бував Богдан Хмельницький.

Сьогодні Старосільський замок – це руїни, всередині яких розташувалось…сміттєзвалище. Так, за розповідями місцевих жителів, колись сміття та гілки, що руйнували старі мури, вдалося вивезти – тоді замок «врятували» кошти співачки Руслани. Сьогодні підземелля замку завалене камінням (роки зробили своє) і горами сміття. І це, незважаючи на те, що у 2010 році замок взяли у концесію (генеральний директор ТОВ «Кріс» Михайло Риба). Підприємець обіцяв навести лад у замку та у 2015 році повністю завершити роботи з відновлення. Та надворі уже 2016-й, а концесіонер так і не почав щось змінювати.

До слова, у руїнах замку часто проводять фестивалі та різні “тусовки”. До прикладу популярний Zaxidfest-2010 проходив саме на території твердині.

Ціна та графік роботи:

Руїни замку цілодобового та безкоштовно відкритті для відвідувачів – за ними тут просто ніхто не дивиться.

Як доїхати:

Біля самого замку проходить залізнична колія, тому найкращий варіант – їхати на електричці до станції Старе село. Також до Старого Села можна доїхати автобусом – зупинка розташована дуже близько до замку.

Свірзький замок

Свірзький замок розташований у 40 км від Львова у селі Свірж, його омиває однойменні річка. Вдале розташування замку та його величезні сади і територія зумовлюють проведення тут різних музичних фестивалів впродовж багатьох років.

Замок з’явився у 15 столітті і впродовж своєї історії неодноразово руйнувався.  У 1648 році під час навали козаками під проводом Богдана Хмельницького твердиня остаточно завалилася. Тогочасний власник Олександр Цетнер відновив його, і завдяки цьому навали татар не могли прорватися до Львова – замок слугував щитом.

Під час Першої світової війни замок згорів до тла, а після відновлення «дожив» до Другої світової, яка його остаточно «вбила». Так і стояв старовинний Свірзький замок руїнами на пагорбі, аж поки у 1975 році не перейшов у власність Спілки архітекторів, які і розпочали масштабні відновлювальні роботи, аби потім мати тут свою штаб-квартиру. Але планам не судилося здійснитись, тому зараз всередині замок нагадує особняк, де ведеться ремонт – є купа маленьких кімнат, ванні «покої», багато коридорів тощо. Про якусь причетність до історії говорять старовинні обрамлення що де-не-де з’являються на стінах. У підвалах повзають щурі, скриплять радянські двері…

А от у внутрішньому дворику можна відчути себе героєм фільму «Три мушкетери» – старовинний колодязь (в який за легендою скинули дівчину татари), кам’яні стіни, дерев’яні ворота. Вхідні двері до замку, до речі, також нагадують кадри із історичних фільмів – важкі, металеві, з цікавими візерунками.

Ціна і графік роботи:

Оскільки наразі у замку триває реставрація, то він закритий для відвідувачів. Але у замку є охоронець, який з радістю відкриє двері для туристів і прослідкує, щоб ніхто нічого не вкрав. А біля входу у замок є скринька для пожертв. Якщо ж ви подорожуєте на авто, то їдьте трасою Н-09, у Бібрці повертайте ліворуч на трасу Т-14-11.

Як доїхати:

Найлегше дістатися  зі Львова – з автостанції №5, що на вулиці Зеленій. Там очікуйте маршрутні таксі в напрямку Перемишляни, але ті, які курсують через Свірж з періодичністю кожні 30-60 хвилин. Якщо ж ви на власному транспорті, то їдите трасою Н-09, у Бібрці поверніть ліворуч на трасу Т-14-11. Зі Львова до Свіржа 40 кілометрів.

І ще:

У Львівській області ще є Поморянський замок (близько Золочева), до якого веде «вбита» і розвалена дорога, стан якого нагадує кадри із фільмів жаху,  також є руїни замку у Бродах, про який уже давно забули. До слова, місцеві жителі так перейнялись долею Поморянського замку, що створили спільноту  Facebook «Я- Поморянський замок».

Фото: Катерина Родак, Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *