Санепідемстанція ігнорує свої обов’язки?

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Вчора перед початком пленарного засідання міськради голова Галицької райадміністрації Львова Ірина Маруняк поскаржилася, що санепідемслужба Галицького району Львова відмовляється брати участь у рейдах по салонах грального бізнесу.

«Голова міської ради Андрій Садовий підписав розпорядження про проведення рейдів по салонах гральних автоматів, які мають зробити всі служби, – розказала журналістам пані Ірина. – Проте санепідемстанція нашого району відмовляється брати участь у цих рейдах, мотивуючи це тим, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України та розпорядження головного санітарного лікаря Львова Раїси Потицької, їхня участь є необов’язковою. Але у Галицькому районі діють 49 салонів з гральними автоматами і, звичайно, є багато порушень санітарно-епідеміологічних норм. Жоден комп’ютерний клуб не дотримується відповідних норм, бо на один комп’ютер мають виділяти 6 квадратних метрів площі. СЕС повинна закривати клуби, робота яких не відповідає санітарно-епідеміологічним нормам. Крім того, щоденно ми проводимо рейди щодо ліквідації стихійної торгівлі на вулицях містах. Ми вилучаємо у продавців товар, бо для того, щоб його реалізувати має бути заключення СЕС, що він відповідає санітарним нормам. А СЕС не дає таких заключень, пояснюючи це тим, що немає сертифікату якості цих продуктів. Вилучені продукти ми відвозимо на Грибовицьке сміттєзвалище».

Натомість роботу державних закладів, садочків та шкіл СЕС перевіряє дуже ретельно і карає навіть за найменші порушення. «Вона штрафує директора школи чи садочка, в той час, коли громадське харчування та торгівля залишаються без належної уваги СЕС і серйозні штрафи та зупинення роботи внаслідок порушення відповідних норм трапляються лише після того, як райадміністрація просить перевірити певний об’єкт, – продовжує тему виконувач обов’язків голови Шевченківської райадміністрації Ярослава Білостоцька. – Проте ініціатива має йти від СЕС, бо це є контролюючий орган. Вони повинні мати об’єктивний підхід як до приватних структур, так і до комунальних закладів».

Питання про роботу санітарно-епідеміологічних служб в місті Львові стояло першим у порядку денному вчорашнього пленарного засідання. Відповідаючи на запитання депутатів, Раїса Потицька пояснила відмову брати у часть у рейдах тим, що немає відповідних правових норм. Прокоментувати ситуацію журналістам пані Раїса категорично відмовилася.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що якщо протягом півтора тижня районні санстанції не почнуть співпрацювати з райадміністраціями, то він попросить головного санітарного лікаря України та Мінохорони здоров’я прислати до Львова комплексну комісію для перевірки роботи санітарної служби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *