Ще жодного батька не посадили за ухиляння від аліментів

Розмовляла Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Про аліменти у країнах пострадянського простору прийнято вже анекдоти складати – настільки вони легкодоступні та солідні у своєму розмірі.

Та якими б великими чи малими ці аліменти не були, найгірше те, що їх постійно потрібно „вибивати”, а це помітно ускладнює життя жінок із „клубу колишніх”.

Сумна статистика свідчить, щороку у Львові та області кількість розлучених пар збільшується із геометричною прогресією. Якщо торік у нашому регіоні на три одруження припадало одне розлучення, то у першому кварталі цього року на Галичині розлучається кожна друга пара, повідомили „Погляду” в обласному управлінні статистики.

У таких умовах особливе соціальне значення мають виконавчі служби, законний обов’язок яких – захищати інтереси тих, хто має право на аліменти. Як саме наші галичанки практикуються у „вибиванні” коштів, а свідомі татусі вчаться „відмазуватися” від їх сплати, розповіла „Погляду” начальниця львівського обласного управління юстиції Ірина Попович:

– Ірино Михайлівно, чому розлучені жінки, які залишилися з дітьми, вважають, що аліменти – це завжди непевна фінансова допомога? Ці аліменти надто малі в Україні, чи їх важко отримати?

– На жаль, сьогодні ми можемо констатувати обидва факти. Оскільки аліменти вираховують як відсоток від заробітної плати платника, то їх розмір є досить малий. Поясню чому. На сьогодні громадяни не декларують свою реальну заробітну плату, а з неофіційних доходів аліменти не стягнеш. Наприклад, якщо батько реально отримує на роботі 500 американських доларів, то офіційно він може числитися на половині мінімальної ставки. От тепер порахуйте, скільки коштів отримує мати дитини у вигляді аліментів.

– Порахуймо разом. Як визначають розмір аліментів?

– Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З 1 квітня прожитковий мінімум для дітей до 6 років – 442 гривні, від 6 до 18 років— 568 гривень.

– Що робити, якщо батько безробітний (принаймні офіційно)?

– Відсутність офіційних доходів не врятує батька від аліментів, навіть якщо він справді не має роботи. Тобто, якщо протягом трьох місяців боржник не працює і не одержує доходів, ми стягуємо майно відповідно до ст.74 Закону України “Про виконавче провадження”. У нас є спеціальна людина, яка оцінює майно, після чого ми його продаємо, а отримані кошти скеровуємо на виплату аліментів для дитини. Ця процедура аналогічна тій, яку ми проводимо з комунальними боржниками.

– Але ж розмір аліментів прямо залежить від розміру заробітної плати… Як їх вираховують з безробітного батька?

– Якщо боржник у цей період не працював, заборгованість визначають виходячи з середньої заробітної плати для певної місцевості. Якщо отриману суму стягувачу (матері) не перераховано, державний виконавець письмово повідомляє, скільки їй заборговано та роз`яснює право на звернення із позовом до юридичної особи. Юридична особа зобов`язана провести стягнення коштів із боржника.

– Теоретично це звучить обнадійливо, однак мені видається, що документальні тяганини, оцінки майна, примусові стягнення – це надто складна процедура для самотньої матері, яка залишилася наодинці зі своїми дітьми та проблемами. Чи є дієвіші способи вплинути на боржника?

– Є, якщо батько злісно ухиляється від сплати аліментів, його можна притягнути до криміналу і навіть посадити. До того ж, ці складні процедури зі стягненням, як ви кажете, а також порушення кримінальної справи і тому подібне проводить не мати, а наша служба. Тобто державний виконавець обласного управління юстиції порушує кримінальну справу за ст.164 Кримінального Кодексу України, яка встановлює кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) навіть у вигляді обмеження волі. Однак знову ж таки ця тяганина є трохи затяжною у плані документального оформлення, вона нерідко затягує процес притягнення боржників до відповідальності.

– Гаразд, у Львові хоч одного батька посадили за грати через несплату аліментів?

– Ні у Львові, ні в області жодного батька ще не посадили, та якщо справа доходить до криміналу, боржники, зазвичай, розраховуються зі стягувачами. Тому роль закону у цьому плані не потрібно применшувати, бо він таки робить свою справу – дисциплінує громадян.

– Ми весь час говоримо про фінансову відповідальність батька дитини перед матір’ю. Чи бувають випадки, коли аліменти сплачує матір?

– Це лише поодинокі випадки. За законом, обов’язок сплати аліментів може бути покладений як на батька, так і на матір дитини, в залежності від того, у кого з подружжя на вихованні залишилась дитина після розірвання шлюбу. Чинне законодавство не містить жодних обмежень чи винятків стосовно порядку виплати та розміру аліментів для випадків стягнення їх із матері дитини на її утримання.

– До якого часу потрібно платити аліменти?

– До досягнення дитиною повноліття. Однак можливе і «дострокове» припинення виплати аліментів. Якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного батьків і забезпечує повністю її потреби, суд звільняє батьків від утримання дитини. Ще одним можливим варіантом припинення права на аліменти для дитини є набуття нею права власності на нерухоме майно. Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, із ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно. У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов’язується самостійно утримувати її. Виплата аліментів може тривати і після повноліття дитини за певних обставин, наприклад, через непрацездатність дитини або у зв’язку з продовженням навчання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *