ОСТАННІ НОВИНИ

Як реформа медичної галузі повпливає на зарплати українських лікарів

|

30 листопада Кабінет Міністрів дав старт розгортанню національного медичного страхування в Україні. Відтак, заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк дав відповіді на запитання стосовно зарплати лікарів.

лікар-хабарник

Яка буде заробітна платня у лікарів?

Національна Служба Здоров’я в рамках прямих контрактів платить страхові ризик-тарифи, покриваючі підтримку пацієнтів на рівні первинної допомоги.

Це – дохід медичної практики. Звичайно, є й витрати – інфраструктура, у якій працює лікар та власне час лікаря, медсестер та адміністративного персоналу.

Заробітна платня у лікарів залежить від ефективності практики: організації роботи, витрат на інфраструктуру, енергоефективність. Навіть в умовах діючого фінансування, у лікаря, до якого йдуть пацієнти та який уміє ефективно організувати практику, може бути гідна платня, вища за середню зарплату.

Які будуть обмеження та регулювання щодо зарплатні лікарів?

Зарплатня лікарів в медичних бюджетних заклади регулюється тарифною сіткою так само, як зарплатні будь яких бюджетних закладів в країні.

При перетворенні бюджетного закладу в комунальне некомерційне підприємство питання зарплатні регулюється домовленостями всередині підприємства та чинним трудовим законодавством.

Лікар стає не бюджетником, а вільним працівником.

Хто буде отримувати гроші – лікар чи лікарня?

Гроші від НСЗУ може отримувати тільки суб’єкт господарювання – тобто медичний заклад у формі комунального некомерційного підприємства або, наприклад, приватна клініка в формі ТОВ.

Лікар-ФОП це також суб’єкт господарювання, він може підписати контракт з НСЗУ на стандартних умовах.

НСЗУ не наймає лікарів на роботу, вона підписує договори з медичними практиками.

В будь-якому випадку лікар не буде працювати сам – мінімальна практика буде включати медичних сестер.

Чи буде опубліковано систему тарифів, за якими Національна Служба Здоров’я України буде контрактувати медзаклади?

Звичайно, усі тарифи в системі будуть відкриті.

Чи не почнуть лікарі “гризтися” за пацієнтів, компрометувати один одного?

Останнім часом я багато часу проводжу в поїздках по регіонах і зустрічах з лікарями. Як не дивно, але я часто чую, що атмосфера в колективах при діючій системі фінансування, м’яко кажучи, не колегіальна. На мій погляд, це насамперед результат нездорової системи фінансових відносин усередині медичних закладів.

Ми ж створюємо максимально прозору систему – платимо за результат і даємо можливість на місцях обирати будь-які форми організації. Це означає, що лікарі будуть зосереджені на пацієнті, а не на компрометації одне одного.

Чи планується індивідуальне ліцензування медичних працівників з можливістю позбавлення ліцензії?

Так. Це стратегічна мета реформи, яка потребує істотних змін до законодавства. Позитивом є те, що проблема визнається і МОЗ, і профільним комітетом парламенту.

Отже, є надія на її вирішення.

Як буде побудована взаємодія первинки та вторинки?

Лікар первинної ланки – це провідник пацієнта в системі, яка покривається страховим фінансуванням від НСЗУ.

Пацієнт може прийти до лікаря вторинної ланки сам, але це не буде покриватися національним страхуванням. Звичайно, якщо пацієнту потрібні регулярні консультації лікаря вторинної ланки, то не потрібно буде кожного разу ходити до сімейного лікаря за скеруванням.

Але сімейний лікар – це людина, до якої збирається вся інформація про здоров’я пацієнта і який може бачити взаємозв’язки, які не побачать профільні лікарі.

Тому він – головний контакт громадянина та системи.

Вторинна ланка буде фінансуватись НСЗУ за іншим механізмом. Тобто, оплачуватись буде лікування конкретних випадків у пацієнтів. Розрахунок ціни послуги за методикою “діагностично-споріднених груп” – це наше завдання на 2017 рік.

Вторинна ланка переходить на нову схему фінансування з 2018 року.

Детальніше про реформування медичної галезі можна прочитати у статті Львівського порталу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *