ОСТАННІ НОВИНИ

На Сихові зібрали для переробки понад 135 одиниць відпрацьованої техніки

|

Усередині березня у місті стартував збір непридатної та застарілої техніки для подальшої переробки: комп’ютерів, телевізорів, холодильників тощо, що, як і батарейки чи лампи, містить небезпечні для довкілля складники. Розпочався цей пробний збір на Сихові – як спальному районі, де є концентроване нагромадження побутових відходів. У результаті проведення 4 виїздів, було зібрано 136 одиниць відпрацьованої техніки. У подальшому планують залучити не лише більше мешканців Сихова, а й усе місто. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Збором, розбиранням та поелементною здачею на утилізацію приладів займаються 2 приватні підприємства – «Еко-тех-Україна» та «Дубровська». Пробний збір тривав на Сихові 14 і 21 березня, 4 та 9 квітня. Для цього створили пересувні приймальні пункти, які працювали на безоплатній основі, а також можна було здати техніку в стаціонарному пункті на вул. Угорській, 14.

«Необхідно відзначити, що з кожним разом активність людей збільшувалась: якщо, до прикладу, на першому етапі збору внаслідок неналежного інформування населення зібрали лише один монітор, і практично цілий день витратили на інформування мешканців, то з кожним наступним разом кількість тих, що розуміли значення і важливість правильного поводження з відпрацьованою технікою, зростала», – зазначають в міському управлінні екології та благоустрою.

Розподіл здавачів техніки за віком і статтю приблизно рівномірний, з невеликою перевагою жінок, віком 40-55 років. Одночасно зі збором проводилось опитування щодо обізнаності мешканців про повноти негативного впливу від безвідповідального поводження з цим видом відходів. Виявилось, що вони викидають відпрацьовану техніку на смітники зазвичай через власну необізнаність та відсутність інформації.

«Відпрацьована техніка на смітнику – це бомба сповільненої дії, яка в майбутньому принесе величезну шкоду не лише нам та довкіллю, а й кільком наступним поколінням. На жаль, люди не завжди розуміють це», – зазначає Борис Денис, представник ПП «Еко-тех-Україна»

Представники підприємств додають – навіть у майбутньому така утилізація для мешканців обов’язково буде безкоштовною, адже в іншому випадку це відлякуватиме потенційних надавачів відпрацьованої техніки, які звикли викидати її на смітник.

Як відзначають також в управлінні екології та благоустрою, пробне збирання в Сихівському районі Львова із встановленням тимчасових пересувних пунктів показало, що така організаційна форма збору відходів електронного та електричного обладнання має право на подальше застосування та пошук шляхів для якомога ефективнішої реалізації системи, однак максимальні результати будуть отримані лише за тісної співпраці з ЛКП, ОСББ, МЖК,  та проводячи збір комбінованими формами збирання як стаціонарними, так і пересувними пунктами.

Довідка

Відходи електронного та електричного обладнання є однією з найбільш небезпечних груп у складі побутових відходів, оскільки багато з них містять отруйні важкі метали: свинець, ртуть, кадмій, хром та берилій, а також бромовані антипірени, флуорохлоровуглеводні, поліхлоровані біфеніли, полівінілхлорид. Ці речовини забруднюють довкілля та наражають на небезпеку здоров’я людей: під час горіння і розкладання складових електронного та електричного обладнання виділяються діоксини, поліароматичні вуглеводні та інші токсичні речовин. Орім того, несанкціоноване поводження з відходами електронного та електричного обладнання призводить до безповоротної втрати цінної вторинної сировини – чорних, кольорових та дорогоцінних металів, полімерів, гуми та скла.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *