ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія відшкодує частину боргів для впровадження енергозберігаючих заходів у будинках ОСББ

|

Львівська міська рада ухвалою сесії затвердила «Програму відшкодування частини кредитних коштів, отриманих ОСББ та ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у Львові на 2015-2018р.р». Метою Програми є створення механізму стимулювання довгострокових і сталих джерел комерційного фінансування таких заходів та фінансового заохочення створення ОСББ. Про це Льввському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Міська Програма пропонує дієвий та прозорий механізм підтримки з міського бюджету  впровадження енергоефективних заходів у житлових будівлях, в яких створено та діє ОСББ. Програмою передбачено здійснення відшкодування частини суми кредитних коштів (до 30% від розміру кредитних коштів, але не більше 100 тис грн.) отриманих ОСББ (ЖБК) у банках на впровадження заходів з енергозбереження, а саме:

–     модернізацію та утеплення стін фасаду;

–     модернізацію, реконструкцію і ремонт покрівель, дахового перекриття;

–     реконструкцію, ремонт і модернізацію усіх інженерних мереж та обладнання в будинку;

–     встановлення приладів погодного регулювання подачі теплоносія;

–     утеплення під’їздів (встановлення та заміну вікон, вхідних дверей);

–     модернізацію систем освітлення під`їздів;

–     модернізацію систем вентиляції;

–     встановлення обладнання з використання альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку;

–     інші роботи з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку.

Відшкодування з міського бюджету відбуватиметься за фактом отримання ОСББ (ЖБК) кредитних коштів та стовідсоткового завершення робіт з термомодернізації будинку, на підставі договору про співпрацю між розпорядником коштів міського бюджету (департаментом житлового господарства та інфраструктури) та фінансово-кредитною установою (банком, кредитною спілкою).

«Сьогодні всі починають усвідомлювати, що держава переходить до ринкових цін на енергетичні ресурси. Відступати нікуди. Необхідно вчитися бути відповідальними. Вибору майже не залишилося: або ми продовжуємо платити за «обігрів космосу» теплом з наших домівок, або об’єднуємось та розпочинаємо негайну термомодернізацію багатоповерхівок. Для того, щоб отримати можливість впроваджувати енергозберігаючі заходи у будинку, треба навчитися діяти спільно та приймати рішення разом із сусідами. Таку можливість з реалізації спільної відповідальності за будинок надає мешканцям об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)», – зазначають у відділі супроводу ОСББ Львівської міської ради.

Як додали у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР, станом на сьогоднішній день, саме ОСББ є найбільш готовим сегментом серед співвласників багатоквартирних будинків для впровадження заходів з термомодернізації, адже має статус окремої юридичної особи, печатку, банківський рахунок та здатне укладати цивільно-правові угоди.

З метою реалізації положень Програми, департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради запрошує до співпраці  фінансово-кредитні установи міста (банки та кредитні спілки), котрі мають кредитні продукти  для впровадження  енергоефективних заходів в будівлях  ОСББ (ЖБК). Пропозиції необхідно надсилати у письмовій формі.

Більш детальну інформацію щодо цього можна отримати у відділі супроводу ОСББ департаменту житлового господарства та інфраструктури (пл.Ринок, 1, каб.107, тел. 2975-995).