ОСТАННІ НОВИНИ

Екс-президенти України звинуватили Росію у втручанні в справи України

|

Екс-президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко оприлюднили спільну заяву щодо суспільно-політичної ситуації в Державі. У даній заяві вони звинуватили Російську Федерацію у тому, що вона втручається у внутрішні справи України. Текст заяви на своїй персональній сторінці у Фейсбук розмістила голова політради партії «Наша Україна» Ірина Ванникова.

«Політична криза в Україні, яка розгорнулася наприкінці листопада минулого року, тільки робить перші кроки до свого вирішення. Формування нової більшості у Верховній Раді, відновлення дії Конституції у редакції 2004 року, формування нового уряду, підтвердження цілей європейського курсу, відновлення справедливості у правоохоронній та судовій системі є необхідними складовими процесу оздоровлення політичної системи України та нормалізації суспільно-політичної ситуації. Покарання організаторів та виконавців, усіх винних у масових вбивствах людей є необхідною передумовою очищення суспільства та встановлення справедливості й нормалізації життя.

Однак, це лише початок дуже складного процесу глибоких, демократичних перетворень, політичних та економічних реформ. Створюється, фактично, нова правова система, закладаються нові принципи управління країною. Суспільство зустрічається із все новими викликами. На поверхню суспільних взаємин піднялося багато складних проблем, активізуються елементи анархії, беззаконня та вседозволеності. В цій ситуації нова влада має діяти швидко та системно, не дозволити негативним процесам взяти гору й стати небезпечними для державного будівництва. В жодному разі не можна порушити демократичні норми. Відкритість і гласність – необхідна умова вирішення будь-яких проблем. Сьогодні особливо небезпечно поспіхом розв’язувати гострі міжнародні, міжконфесійні та мовно-культурні проблеми. Їх обов’язково використають антиукраїнські сили аби скомпрометувати нову українську владу. Не можна повторювати помилок минулого. Завжди пам’ятаймо, що Україна ще не сформувалася, як єдина нація. Ми маємо глибокі історичні проблеми, їх потрібно враховувати при формуванні внутрішньої та зовнішньої політики Держави.

Одним з найбільш тривожних прогнозів розвитку подій, який почав справджуватися останніми днями, є роздмухування сепаратистських настроїв на Півдні та Сході України. Провальне проведення з’їзду депутатів місцевих рад у Харкові не змогло дати ефективний поштовх для цього процесу. Тому, ми бачимо інші спроби підтримати відповідні настрої та дестабілізувати ситуацію в Україні.

Росія, яка весь час називала “втручанням” у внутрішні справи України спроби наших міжнародних партнерів врегулювати ситуацію політичним шляхом, зараз сама вдалася до прямого втручання у політичне життя Криму. Ідеї представників російської Держдуми провести референдум про приєднання Криму до Росії або відповідного звернення з боку Верховної Ради АРК мають бути засуджені, як заклики до повалення конституційного ладу та порушення територіальної цілісності України. Небезпечним зараз є сценарій федералізації Української держави. Це шлях до ескалації політичної кризи, розпалювання політичної ворожнечі у Криму, дискредитації нової української влади.

Політики, які пропонують ці небезпечні рецепти, у разі активізації відповідної діяльності, повинні відчути на собі реакцію СБУ та Генпрокуратури України, які мають жорстко реагувати на прояви сепаратизму. Будь-яка пропагандистська кампанія, направлена на посилення цих настроїв, має також бути оцінена правоохоронними органами, у відповідності до законодавства України. Спекуляції щодо порушення прав російськомовного населення Криму, розпалювання ворожнечі між регіонами України на підставі їхньої культурної та історичної різноманітності, приниження української мови та відкрита неповага до державних символів України мають отримати належну оцінку.

Росія разом з Великобританією та США є гарантами суверенітету України відповідно до міжнародних угод. Заява Росії про дотримання усіх міжнародно-правових зобов’язань перед Україною незалежно від конфігурації парламенту та Уряду має бути підтверджена відповідними діями російської сторони, демонстрацією поваги до рішень Українського народу та української влади, усвідомленням відповідальності усіх небезпечних наслідків будь-яких конфліктів на етнічному ґрунті».

Під заявою підписалися: 

Президент України (1991 – 1994 рр) Леонід Кравчук

Президент України (1994 – 2005 рр) Леонід Кучма

Президент України (2005 – 2010 рр) Віктор Ющенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *