ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні набули офіційного статусу Центри первинної медико-санітарної допомоги

Львівський портал

|

Одним із завдань реформи медичної галузі в Україні є підвищення доступності медичної допомоги для населення, і, в першу чергу, – доступності до первинної медичної допомоги. Саме такої допомоги потребують 70 % пацієнтів. І саме така медична допомога буде надаватися в Центрах первинної медико-санітарної допомоги. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Нещодавно був виданий наказ МОЗ України №301 відповідно до якого Центри первинної медико-санітарної допомоги внесено до Переліку закладів охорони здоров`я України. Це означає, що наразі вони отримали офіційний статус закладів охорони здоров`я.

У наказі МОЗ України № 384 “Про затвердження Примірного статуту Центру первинної медико-санітарної допомоги” викладені основні положення діяльності Центру, серед яких надання невідкладної допомоги, проведення профілактичної роботи серед населення тощо. Робота Центрів первинної медико-санітарної допомоги полягатиме в забезпеченні населення доступною, безперервною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медико-санітарною допомогою.

Довідково:

Первинна медична допомога — медична допомога, що надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта лікарем загальної практики-сімейним лікарем і передбачає:

– надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів;

– направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

– надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров`я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *