ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські жінки-кухарі вдруге здобули «Львівську пательню»

Львівський портал

|

Сьогодні у Львові
відбувся фінал другого міського конкурсу «Львівська пательня-2009 року». До
фіналу потрапили вісім кухарів із 50, чиї страви набрали найбільшу кількість
балів на першому етапі конкурсу. Фіналісти готували свої авторські шедеври на
очах у професійного журі та публіки протягом години, після чого журі обрало
найкращого. І вдруге переможницею стала жінка.

Переможницею «Львівської
пательні 2009» стала кухар ресторану «Дарвін» Христина Плюта та її коронна
страва «Морське тріо». Друге місце посіла Оксана Корінь, яка працює майстром
виробничо-навчального цеху Львівського вищого професійного училища ресторанного
сервісу і туризму зі стравою «Роті рибне під соусом «Робель-карамель». Третє місце
посів кухар ресторану «Split» Роман Щурко та його шедевр «Форель, фарширована
грибним суфле». 

Переможці конкурсу
отримали грошові премії, зокрема Христина Плюта отримала 5 тис грн, Оксана
Корінь – 3,5 тис грн і Роман Щурко – 2,5 тис грн. Крім того, переможці та
учасники фіналу отримали від міського голови та переможниці минулорічного
конкурсу Лесі Медведюк грамоти та подарунки.

За словами голови журі,
члена Гільдії шефа-кухарів Росії Дана Марценюка, переможця журі обирало за
трьома критеріями – за технікою роботи з продуктами, за смаковими якостями
приготовленої страви, а також за оформленням страви. «Насамперед ми оцінювали
кухарів за моторикою рухів їхніх рук, тобто як вони обробляють продукт,
використовуючи щонайменше рухів; дивилися за тим, наскільки чисте робоче місце.
До речі, я дуже багато разів брав участь у подібних конкурсах в якості члена
журі, але жодного разу не бачив такої чистоти на робочому місці, як у Львові. Далі
ми оцінювали страву за смаковими якостями і за дизайном, тобто як подається
страва, як вона виглядає, як гармоніює страва з самим соусом, з посудом», –
розповів Дан Марценюк.

Також голова журі
зауважив, що він вперше зустрічається з тим, що подібний конкурс виграють
жінки-кухарі, а тим паче вдруге поспіль. «Вдруге жіноча стать львівських
кухарів обійшла чоловічу. Це дещо дивно, бо у всьому світі на професійній кухні
домінантами є чоловіки, але на конкурсі «Львівська пательня-2009» жінки обійшли
чоловіків. Вийшло так, що на цьогорічному конкурсі, дві жінки-кухарі набрали
однакову кількість голосів і тому нам довелося зробити екстрене зібрання журі і
визначити найкращу, щоб віддати їй пальму першості. За всіма параметрами, бали
ми давали цим леді-кухарям одинакові, єдине, що коли Христина робила свою
страву, вона подала її цікавіше з точки зору дизайну, вона змогла її зробити
більш сучасною», – сказав Д.Марценюк.

Водночас, інший член
журі, ресторатор та консультант з іспанської кухні Фернандо Мельчор зауважив,
що львівським кухарям потрібно ще багато чому повчитися, зокрема додати до
приготування своїх шедеврів більше дизайну, драйву, а особливо не дотримуватися
традицій. «Україні потрібно більше експериментувати, додавати драйву, дизайну.
У нас в Іспанії все нестандартно, до прикладу, коли ми готуємо морського чорта
– він у нас може бути солодкий, солений, кисло-солодкий, або бути з шоколадом.
А у вас, українців, все або чорне, або біле, ніхто не може уявити собі, що, до
прикладу, сьомга може подаватися з цукром. Для порівняння, у вас тріску готують
у п’яти видах, а у нас можуть зробити у 125! Тому не бійтеся експериментувати і
не варто дотримуватися традицій, потрібно відходити від них», – сказав Фернандо
Мельчор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *