ОСТАННІ НОВИНИ

«Великі українці»: від Леніна до Бандери

|

Проект телеканалу «Інтер», покликаний визначити найбільших з-поміж великих українців, у самій назві мав і резонанс, і конфлікт, адже одне й друге – речі іманентні. Будь-які спроби визначити найкращих представників тієї чи іншої нації викликають, з одного боку, бурхливе та емоційне обговорення, а відтак провокують конфлікти між прихильниками різних кандидатур.

А особливо, якщо ці кандидати є представниками полярних ідеологічних течій. Так воно й вийшло – у передачах проекту пристрасті кипіли не гірше, аніж у «Свободі слова», і прибічники різних політичних теорій часом були ладні кинутися одні на одних незгірше за фанів «Динамо» і «Шахтаря».

Поки що найбільш видимий, але таки неминучий мінус – загальність критеріїв відбору – проект має великий плюс – реальне підвищення зацікавленості справжньою історією України з боку її громадян. Незважаючи на знак сприйняття тієї чи іншої особи, глядачі, спостерігаючи за проектом, мимоволі всотують якусь частину нової інформації, особливо щодо історичних постатей, які стали жертвами ідеологічних маніпуляцій ще з радянських часів.

Хоча сам рейтинг чітко засвідчує і поляризованість думок у суспільстві, і проблеми з самоідентифікацією теперішніх жителів України. Саме тому на досить високі позиції вибилися зовсім «ліві» для України постаті – як Ленін (попри те, що їх діяльність мала неабиякий вплив на те, що відбувалося в Україні).

Ще одним недоліком є те, що до рейтингу включено наших сучасників. Популярність – дуже велика річ, але сумнівно, як на наш погляд, ставити в один ряд Андрія Шевченка і Тараса Шевченка бодай тому, що другого ми живим не бачили й оцінюємо лише як історичну постать, а першого з цього огляду оцінити просто не можемо, попри всі його перемоги і титули.

Поки що перший млинець не є надто глевким і хочеться сподіватися, що друга його частина – фільми про представників чільної десятки – будуть хоча б не гіршими і зможуть дати всебічне й незашорене уявлення про тих людей, яких ми вважаємо своїми «най-най-най».

Урешті, своєрідний рейтинг великих українців уже склав Національний банку України. На 9 купюрах українських гривень ми можемо побачити шістьох із десяти претендентів на звання «Великого українця».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *