ОСТАННІ НОВИНИ

США підтвердили, що Росія застосовує в Україні заборонену хімічну зброю

Наталя Дуляба

|

Російські війська застосували проти Збройних Сил України заборонену хімічну речовину хлорпікрин. Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

У Держдепі кажуть, що РФ використовувала хлорпікрин проти українських військових, а також хімічні засоби для придушення заворушень. Все це є порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї.

«Застосування таких хімічних речовин не є поодиноким випадком і, ймовірно, зумовлене прагненням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій та досягти тактичних переваг на полі бою», – вказано в повідомленні.

Всі ці дані Держдеп публічно оприлюднив у контексті введення нових санкцій проти РФ та країн, які допомагають їй обходити санкції задля вироблення зброї.

Тим часом у Міжнародній розвідувальній спільноті InformNapalm додають, що хлорпікрин – сльозогінний та задушливий газ, який активно застосовували ще під час Першої світової війни.

Його використання заборонено Конвенцією про хімічну зброю. Офіційно хлорпікринові боєприпаси в Росії вважаються знищеними.

Нагадаємо, за даними ЗСУ станом на початок березня, тобто за два роки великої війни, Росія здійснила в Україні 1068 хімічних атак.

Найпоширенішим є скид гранат К-51 зі сльозогінним газом на українських військових. Однак у грудні 2023 ворог вперше застосував новий тип гранат із речовиною задушливої дії, що заборонена Женевським протоколом. Таким чином РФ може перевіряти реакцію світової спільноти, аби розширити згодом номенклатуру використання хімічної зброї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *