Тепер Конституційний Суд оцінить ГПУ, але вже без Піскуна

Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Президент України Віктор Ющенко вважає, що Конституційний Суд України став майже нелегітимний і більше не може виконувати свої функції – таку оцінку діяльності КСУ озвучив президент у телезверненні до громадян у середу ввечері.

У тому ж зверненні Ющенко доручив Генеральній Прокуратурі України також дати правову оцінку ситуації, яка склалася у Конституційному Суді, а Верховному Суду – вжити невідкладних заходів, „щоб припинити практику використання судових рішень у політичних цілях”. У своєму посланні до народу Ющенко практично звинуватив суддів у бездіяльності, невизначеності і некомпетентності, що, за його словами, „призвело до політичної кризи у державі та поставило під загрозу діяльність інститутів влади і стабільність політичної системи країни в цілому”.

Причиною ющенківської позиції стали організаційні та навіть масові безпорядки у судовому приміщення та поблизу нього. Напередодні президент звільнив трьох суддів КС „за порушення присяги”. Втім, звільнені Валерій Пшеничний, Сюзанна Станік та Володимир Іващенко виявились затятими трудоголіками і прориваються на роботу крізь посилену охорону, ігноруючи президентські укази та рішення Шевченківського райсуду столиці. Однак попрацювати суддям не вдалося, бо інші їх колеги виявились не такими трудоголіками – сімох суддів знову здолала невідома епідемія, ще один вирішив… піти у відпустку, тож учорашнє засідання КСУ не відбулося через відсутність кворуму.

Зрештою, хаотична ситуація зі звільненням-поновленням суддів, визнанням-невизнанням кадрових рішень створюють серйозну правову і політичну плутанину. Зокрема, судді заборонили президенту призначати і звільняти своїх голів та їх заступників (В. Пшеничний після звільнення став виконувачем обов’язків голови КСУ). З іншого боку, президент та його оточення не визнають рішення Конституційного Суду України, прийняті за участю вже звільнених суддей.

Отже, тепер можна очікувати, що переміщення „розбірок” на територію Генеральної Прокуратури та Верховного суду України або поставить усі крапки над „і”, або ще більше заплутає ситуацію. Адже тепер важко передбачити дії Конституційного Суду, який може винести будь-яке рішення – наприклад, про визнання неконституційними рішення ГПУ та Верховного Суду України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *