Альтернатива для письменників

Павло ПАЛАМАРЧУК, “Україна і час”

|

Національна спілка письменників України та Фонд Ернеста і Наталії Гуляк започаткували нову літературну премію “Стожари”. Остання повинна стати альтернативою Шевченківській премії.

Ініціатором ідеї є письменник Василь Шкляр. За його словами, в Україні наявний дефіцит престижних премій, які б давали творчим людям не лише славу, а й певну фінансову підтримку. Саме на базі згаданих проблем у пана Василя й виникла думка започаткувати таку нагороду. Вручатимуть її за прозу, поезію, критику та есеїстику. На переможців чекатиме 30 тисяч гривень.

“Це лише початкова грошова винагорода, — розповідає Василь Шкляр. — З кожним роком, я надіюся, сума буде збільшуватися. Змін також зазнає і назва премії. “Стожари” прозвучало якось випадково, й таке найменування для премії є занадто банально-фольклорним. Тож ми ще подумаємо над новою назвою”.

Вручатимуть премію з наступного року, 22 травня. Лауреатів визначатиме уже сформований з тринадцяти осіб комітет. До його складу, зокрема, потрапили такі письменники: Володимир Яворівський, Леонід Талалай, Василь Шкляр та Анатолій Дімаров. Беручи до уваги ентузіазм, з яким до розробки премії взялися її засновники, можна прогнозувати, що вона своєю вагомістю і престижністю “перекриє кисень” Шевченківській.

“Ми знаємо, що Шевченківська премія є трохи заплямована через певні кон`юнктурні підходи до неї, — каже Василь Шкляр. — Як і кому її дають? Усе вирішують досить прагматично — треба дати її тому, бо він уже старий, чи тому, бо він з Лемківщини, а лемки ще її не отримували… Отак цю премію і дають. У нас усе буде прозоро і максимально об`єктивно. Оскільки премію вручатимуть через кілька місяців після Шевченківської, то люди самі зможуть оцінити нашу об`єктивність”.

Водночас зі “Стожарами” започаткують ще й премію “Граф”, якою нагороджуватимуть графоманів. У грошовому еквіваленті вона становитиме 30 гривень…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *