Майно депортовані можуть повернути

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Депортовані 1947 року українці можуть повернути собі втрачене майно через суд. Про це повідомив журналістів голова постійної комісії з питань зв’язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради Володимир Шуркало.

За його словами, лише тепер почали піднімати питання про повернення майна, яке колись незаконно від людей забрали. «Жодна сім’я не підписала документу про те, що вона свою приватну власність передала державі, якійсь організації чи особам Польщі, – каже пан Володимир. – А залишилось 112 тисяч господарств, 350 тисяч орної землі, 150 тисяч га лісу. І це все приватна власність, яку там ніколи не було ліквідовано. Польща взяла це майно на свій баланс. Повернути собі його може кожна сім’я лише індивідульно звернувшись до суду. Але це українцям важко зробити, бо треба звертатися до європейських судів, позаяк польські не хочуть таких питань розглядати. А наші люди не готові до цих судів, бо треба витрачати великі кошти, їхати в другу державу та збирати архівні документи».

За словами Володимира Шуркала, це питання може вирішити лише закон про депортацію. «Наслідки операції «Вісла» трагічні, але досі ніхто не попросив пробачення від тих людей – ні Україна, ні Польща не визнали їх депортованими, досі цю операцію не засудили, не визнали злочинною», – каже він.

Завтра виповнюється 60 років від часу проведення операції «Вісла», внаслідок якої тисячі українців було депортовано з етнічних земель на новостворені на німецьких землях польські воєводства. У Львівській опері сьогодні відбудеться вечір, присвячений цій події, на якому має виступити Президент України Віктор Ющенко.

У неділю, 29 квітня, десятки автобусів із людьми виїдуть до Перемишля, де відбуватимуться різні заходи присвячені річниці. Для цього з обласного бюджету виділено 100 тисяч гривень. Ще 50 тисяч облрада виділила для підготовки технічної документації пам’ятника депортованим, який планують спорудити у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *